Contablilitatea imprumuturilor bancare

Trimis la data: 2010-07-12
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 85
Nota: 7.18 / 10
Downloads: 76
Autor: Luminita Regea
Dimensiune: 72kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Notiunile de imprumuturi bancare si credite bancare nu se confunda. Astfel, imprumuturile se primesc atragand datorii, iar creditul se acorda rezultand drepturi de creanta ale institutiilor de credit.Imprumuturile bancare reprezinta obtinerea de lichiditati in vederea-acoperirii unor goluri temporare sau pentru realizarea unor plasamente profitabile. Ele se structureaza in contabilitate sub forma de imprumuturi, depozite ale clientelei sau ale institutiilor de credit, valori date in pensiune si imprumuturi de la clientela financiara.

Cursuri similare:

Creditele bancare reprezinta plasamente ale valorilor banesti disponibile sub forma ajutoarelor acordate clientilor, cu titlu rambursabil si purtatoare de dobanzi.Sursele de provenienta ale acestor disponibilitati pot fi: sursele proprii ale institutiilor de credit (aportul la capitalul social, alte componente ale capitalului propriu etc.);soldurile creditoare ale conturilor curente;sume atrase sub diferite forme de imprumuturi;alte surse atrase.

Creditele acordate clientilor apar sub forma de:credite;valori primite in pensiune;depozite la institutiile de credit etc.Sumele atrase de institutiile de credit apar sub forma:imprumuturilor;depozite ale altor institutii de credit;valori date in pensiune etc.

Pentru reflectarea contabila a creditelor si respectiv a imprumuturilor bancare in planul de conturi sunt rezervate conturi distincte pentru detalierea informatiilor pe categorii de persoane fizice sau juridice, in functie de felul garantiilor, de grupele de operatiuni din care au luat nastere, de scopul in care se primesc sau se acorda ajutoarele bancare, de termenele de rambursare si de alte detalii.

Creditele si plasamentele se clasifica in urmatoarele categorii :standard; in observatie (numai pentru creditele acordate clientelei din sectorul nebancar); substandard (numai pentru creditele acordate clientelei din sectorul nebancar); indoielnic (numai pentru creditele acordate clientelei din sectorul nebancar); pierdere.

Art. 4. - Clasificarea creditelor si a plasamentelor se face prin aplicarea simultana a urmatoarelor criterii: serviciul datoriei;performanta financiara; initierea de proceduri judiciare.Art. 5. - Categoriile de performanta financiara vor fi notate de la A la E, in ordinea descrescatoare a calitatii acesteia. In cazul clientelei din sectorul bancar, precum si in cazul persoanelor fizice performanta financiara va fi considerata in categoria A.

Evaluarea performantei financiare a unei entitati economice din sectorul nebancar va conduce la incadrarea acesteia in una dintre cele cinci categorii de performanta financiara. Aceasta evaluare se va realiza potrivit normelor interne ale bancilor, aprobate la nivelul consiliului de administratie al acestora, pe baza de punctaj atribuit unor factori cantitativi si calitativi.

Punctajul se va stabili luand in considerare factorii cantitativi care se vor referi in principal la indicatorii de lichiditate, solvabilitate, risc si profitabilitate, factorii calitativi urmand a se referi in principal la aspecte legate de modul de administrare a entitatii economice analizate, de calitatea actionariatului, de garantiile primite (altele decat cele care sunt acceptate la diminuarea expunerii fata de debitor) si de conditiile de piata in care aceasta isi desfasoara activitatea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.