Contaminarea produselor cu pesticide

Trimis la data: 2009-12-28
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.31 / 10
Downloads: 127
Autor: Vlad Alexandru
Dimensiune: 21kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin pesticide se intelege totalitatea substantelor folosite in agricultura pentru combaterea daunatorilor.Pesticidele se pot clasifica:
dupa destinatie : fungicide si bactericide (anorganice, organice, organometalice, nitroderivati, dicarboximide, diazine, tiodizine)

Cursuri similare:

Produsul are urmatoarele denumiri comerciale : Detox, Detexan, Gesarol, Gesapon, Dicopan, Neocid. Este format din 2 izomeri p,p' si o, p' DDT, in proportie de 3:1, greu solubil in apa, dar solubil in solventi organici si grasimi. Este stabil in mediul neutru si acid. In mediul alcalin se degradeaza repede. Are toxicitate relativ crescuta : DL50=500 mg/kilocorp si se acumuleaza in tesutul adipos. Ingerat timp indelungat duce la intoxicatii cronice cu leziuni hepatice ale sistemului nervos central.

KELTANUL [1-hidroxi-1-bis(4-clorfenil)-2,2,2- tricloretanul ]Se prezinta sub forma unei substante cristaline de culoare alba, insolubila in apa, solubila in solventi organici. Se utilizeaza in special ca molicid in agricultura. Are toxicitate relativ redusa, cu DL50 = 809 mg/kilocorp (oral) la sobolani.

PCB nu este utilizat ca pesticid. Produsul comercial se fabrica prin clorurarea progresiva a bifenilului in prezenta unui catalizator obtinandu-se un amestec de compusi al caror continut de clor este variabil. In furajele utilizate la hrana animalelor s-au gasit valori diferite de la o sursa la alta. In turtele de arahide s-au pus in evidenta 8-13 μg /kg furaj , in cerealele cancasate 62-187 μg / kg , fapt ce explica si prezenta PCB in lapte. Pentru iarba , fan si alte produse folosite in furaje : 7.6 μg / kg - 1223 μg / kg.

Surse de contaminare pot fi recipientele din material plastic folosite in procesele de mulgere si stocare a laptelui, precum si uleiul utilizat la pompele de vid. PCB reprezinta un contaminat organoclorurat important in circuitul alimentar, cu repercusiuni negative asupra starii de sanatate a consumatorului. Toxicitatea insecticidelor
oanoclorurate consta in :

- actiunea asupra functiilor hepatice : produc la mamifere cresterea in greutate a ficatului in raport cu greutatea corpului, fac sa creasca sinteza proteinelor de catre microzoni si conduc la cresterea sintezei de oxidoreductoze. - actiunea endocrina: actiunea estrogenica, perturbarea metabolismului testosteronului prin stimularea actiunii enzimatice a ficatului si modificarea metabolismului calciului.

- actiunea teratogena: placenta e permeabila la pesticide, fetusul in uter fiind capabil sa concentreze rezidiile pesticide de la 4 saptamani. Noul nascut este contaminat cu pesticide prin laptele matern.
- actiune cancerigena
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.