Contencios administrativ

Trimis la data: 2010-11-11
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 9.22 / 10
Downloads: 20
Autor: Milosevici Olivia
Dimensiune: 35kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Actul juridic este acea manifestare de vointa a unei persoane fizice sau juridice facuta in scopul de a produce efecte juridice.Atunci cand actul este emis de catre particular, persoana fizica sau juridica, acesta va fi un act de drept privat, iar daca este facut de un functionar public, in realizarea competentelor pe care le are, actul va fi unul de drept public, va produce efecte in domeniul public.Nu toate actele juridice emise de serviciile publice administrative au aceeasi natura, aceeasi insemnatate si valoare juridica. De aceea ele se impart in acte administrative :
Actele administrative de autoritate sunt acte juridice adaugate de un serviciu public in mod unilateral in baza si in vederea executarii legii pentru nasterea, modificarea sau stingerea unor raporturi juridice.Intrucat executarea acestor acte, indiferent de autoritatea emitenta este asigurata de puterea publica, iar nerespectarea prevederilor lor atrage sanctionarea ;

Actele administrative de autoritate mai sunt denumite si acte administrative de putere publica si pot avea caracter normativ sau individual.Actele administrative de gestiune sunt acele acte juridice incheiate de serviciile publice administrative pentru exploatarea si dezvoltarea proprietatii publice respectiv domeniul public al statului, judetului sau comunei cu particularii, persoane fizice sau juridice, romane sau straine.

Intrucat statul, judetul, etc., avand conducerea propriului patrimoniu, face in aceasta calitate acte patrimoniale bilaterale.Actele administrative jurisdictionale sunt acele acte administrative emise de organele de jurisdictie care functioneaza in cadrul organelor administratiei publice, competente potrivit legii, sa solutioneze anumite conflicte juridice aparute intre organele administratiei publice si particulari, persoane fizice sau juridice.

Aceste acte juridice, dupa organul care le emite, sunt acte administrative, iar dupa efectele pe care le produc sunt acte de jurisdictie.Organele administratiei publice, institutiile publice, regiile autonome de interes public, dar si alte entitati publice constituie toate servicii publice administrative, respectiv acele organisme ale puterii executive create potrivit legii, pentru a satisface interesele generale ale societatii.

Pentru a realiza aceste sarcini pentru care au fost infiintate, aceste organe adopta diferite acte juridice administrative, dintre care, unele sunt de autoritate. Suntem in prezenta unui act juridic adoptat pentru a produce efecte juridice, pentru a naste, a modifica sau stnge raporturi juridice, de regula de drept administrativ. Aceste acte sunt administrative pentru ca sunt emise sau adoptate de servicii publice administrative, in scopul realizarii atributiilor ce revin acestora, respectiv de satisfacere a intereselor generale ale societatii.

Sunt acte de autoritate pentru ca sunt adoptate de servicii publice administrative in calitatea lor de detinatoare a unor parti din suveranitatea nationala din puterea publica a statului.Actul administrativ de autoritate este actul juridic adoptat sau emis de un serviciu public administrativ in mod unilateral, in baza si in vederea executarii legii pentru nasterea, modificarea sau stingerea unor raporturi juridice de regula de drept administrativ.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.