Contenciosul administrativ fiscal

Trimis la data: 2010-07-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 5.85 / 10
Downloads: 44
Autor: Luiza Danescu
Dimensiune: 10kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Activitatea Administratiei Finantelor Publice face parte din sfera Administratiei Publice si ca atare, se supune principiului fundamental al legalitatii. Oricare demers al Administratiei Finantelor Publice trebuie sa respecte cerintele fundamentale ale acestui principiu.Legalitatea presupune nu numai conformarea la prescriptiile legii, aceasta presupune existenta unor mecanisme care sa permita controlul legalitatii si, in ipoteza in care s-ar identifica abateri, sad ea posibilitatea restabilirii ordinii de drept incalcate.

Cursuri similare:

Contenciosul administrative fiscal reprezinta ansamblul activitatilor pe care administratia le desfasoarea pentru a solutiona conflictele generate de actele administrative-fiscale.
denumirea de contencios isi are etimologia in latinescul "contendere"=lupta. Asadar, contenciosul reprezinta o lupta generate de nelegalitatea unor acte cu continut administrative-fiscal, lupta dusa pe taramul administratiei.
Notiunea de contencios are si o dimensiune judecatoreasca. Contenciosul judecatoresc al actelor administrative, inculsiv a celor administrative-fiscale se desfasoara pe taramul justitiei, in fata unor instante specializate.
Suntem interesati de activitatea de solutionare a litigiilor administrative-fiscale pe care o desfasoara administratia.
In mod traditional, in dreptul romanesc, conflictele generate de actele administrative-financiare s-a apreciat ca ar trebui solutionate de catre administratie, ni de catre justitie.
La baza unui astfel de teorii au stat 2 categorii de ratiuni: o ratiune tehnica si una practica
Potrivit primei ratiuni, litigiile generate de actele administrative-financiare presupun un grad prea mare de tehnicitate, care nu ar avea cum sa fie intelelasa sufficient de catre judecatori. Numai un administrativist ar fi in stare sa descifreze tehnicitatea reglementarilor si a actelor administrative-financiare.
Cea de-a doua ratiune este aceea practica, care pleaca de la observatia numarului covarsitor al litigiilor avand temei un act administrative-fiscal. Pe baza acestei ratiuni practice s-a apreciat ca aducerea in fata instantei judecatoresti a cauzelor avand ca obiect pretinsa nelegalitate a actelor administrative-financiare ar avea drept consecinta paralizarea instantelor de judecata.

Aceste 2 ratiuni au justificat teoria dominanta in sec XX, a existentei unui "fine de neprimire" pentru litigiile administrative-financiare.
Legea contenciosului administrative din 1925 va consacara acest "fine de neprimire", statuand ca litigiile generate de actele administrative-financiare nu pot face obiectul unor actiuni in justitie. Asadar, solutionarea unor astfel de litigii trebuie sa realizeze prin mecanisme ale administratiei.

Aceasta gandire se regasea si in legislatia comunista, ba chiar fiind preluata in primele reglementari adoptate dupa Revolutia din 1989, fiind preluata si in legea contenciosului adminsitrativ din 1990.
Legea 29/1990 statua in art. 3 si 4 faptul ca nu pot fi introduce in justitie actiuni indreptate impotriva unor acte administrative-fiscale.

Constitutia adoptata in 1992 include preintre drepturile cetatenesti fundamentale su accesul liber la justitie, consacrat in dispozitia 21.
Avand de solutionat o contestatie care viza neconstitutionalitatea art. 3 si 4 din legea contenciosului administrative nr 29/1990, in anul 1993, Curtea Constitutionala a Romaniei va constata ca aceste dispozitii incalca prevederile art. 21 din Constitutie.

Consecinta este aceea ca dupa publicarea in M.O. a aceste decizii in 1993, se schimba intreaga filozofie privind modul de solutionare a litigiilor generate de actele administrative-financiare, fiind permisa si introducerea unor actiuni in justitie impotriva unor astfel de acte. Asadar, solutionarea de catre administratie ale litigiilor putea fi urmata de aducerea litigiilor in fata instantei. Astfel se da implinire principiului accesului liber si neingradit la justitie.

Reglementarile ulterioare acestei decizii a curtii constitutionale au cunoscut un process de simplificare si verificare. Caile administrative de atac intalnite de la un tip de venit fiscal la altul, dar si de atac ale actelor administrative financiare in fata justitiei au parcurs un proces de unificare. Acest process trebuia sa aiba in vedere prevederi ale unor conventii asupra drepturilor omului la care Romania a aderat.

Conventia Europeana asupra drepturilor fundamentale ale omului prevedea, printer altele, dreptul fiecarei persoanea la un process echitabil si care sa se desfasoare intr-un termen rezonabil.
Avand in vedere aceste deziderate, in dreptul romanesc are loc adoptarea unor reglementari successive, care culmineaza cu Codul de Procedura Fiscala, introdus prin O.G. 22/2003.

In present, sediul materiei solutionarii litigiilor pe cale administrativa, litigiilor generate de actele administrative-fiscale, este reprezentat de dispozitiile titlului 9 din Codul de Procedura Fiscala.Potrivit acestuia, cel nemultumit si care se pretinde vatamat printr-un act administrativ fiscal ori prin lipsa acestuia are posibilitatea formularii unei contestatii, aceasta reprezentand o cale administrative de atac.

CONTESTATIA- procedural trebuie formulata in scris iar in continutul ei trebuie sa se regaseasca:
-date privind contestatorul si identitatea acestuia
-obiectul contestatiei
-motivele de fapt si de drept pe care acesta se intemeiaza
-dovezile de care contestatorul intelege sa se foloseasca
-semnatura contestatorului
-stampila (personae juridice)
procedural, contestatia se depune la organul al carui act este contestat, care va avea obligatia sa o transmita organului competent sa o solutioneze. Contestatia nu atrage obligatia de plata a vreunei taxe.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.