Continutul gestiunii ciclului de exploatare

Trimis la data: 2010-01-16 Materia: Contabilitate Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: AnaMaria_O Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Gestiunea ciclului de exploatare este sectiunea cea mai importanta a gestiunii financiare a intreprinderii, datorita ponderii semnificative pe care o detin activele si pasivele circulante in totalul bilantului intreprinderilor.
Obiectivul urmarit de gestiunea ciclului de exploatare il reprezinta cresterea rentabilitatii activitatii in conditiile de diminuare a riscului economic si financiar. Amortizarea relatiei rentabilitate-risc se realizeaza, in principal, in cadrul echilibrului dintre necesarul de active circulante si sursele mobilizate pentru finantarea lui.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Cresterea volumului aprovizionarii, al productiei si desfacerii, precum si cheltuielilor de productie, este insotita, in general, de o sporire a activelor circulante. Gestionarea eficienta a resurselor reclama ca sporul productiei (al cifrei de afaceri) sa-l depaseasca pe cel al activelor circulante. Reducerea cheltuielilor are un dublu efect favorabil, determinind, atat cresterea rentabilitatii cat si diminuarea volumului activelor circulante.

In privinta vitezei de rotatie, mentionam ca accelerarea acesteia influenteaza in sensul reducerii activelor circulante, al cresterii gradului de lichiditate al acestora, degajind fonduri ce pot fi plasate rentabil, lichidabil si sigur in alte activitati. Incetinirea vitezei de rotatie atrage dupa sine o crestere a activelor circulante, o imobilizare (blocare) de fonduri, reducind eficienta utilizarii capitalurilor.

Rentabilitatea pasivelor circulante presupune reducerea costurilor de procurare a capitalurilor necesare, cresterea preponderentei surselor atrase, adica a decalajelor de plati favorabile ce rezulta din datoriile catre furnizori, salariati, buget etc.
Pentru a raspunde nevoii de diminuare a riscului, gestiunea activelor circulante urmareste eliminarea rupturii de stoc, a lipsei de lichiditati, a intreruperilor accidentale in aprovizionare, functionare, livrare etc. Aceasta situatie reclama constituirea unui stoc de siguranta, care insa determina o crestere a costurilor de exploatare si implicit o diminuare a rentabilitatii.

In privinta pasivelor circulante, diminuarea riscului presupune reducerea sau eliminarea deficitului de capitaluri temporare solicitate de ciclul de exploatare, cresterea autonomiei financiare a ciclului de exploatare. Pentru aceasta se constituie la nivelul pasivelor circulante un fond de rulment, reprezentand surplusul de resurse permanente, necesar pentru a pune in siguranta echilibrul financiar pe termen scurt.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.