Continutul gestiunii financiar al intreprinderii

Trimis la data: 2010-01-31
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 60
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Marian_L
Dimensiune: 162kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In economia de piata, libera initiativa se manifesta plenar deoarece; toate activitatile cu scop lucrativ sunt supuse descentralizarii sub aspectul conducerii lor; rolul de agent economic este atribuit tuturor firmelor (intreprinderilor) indiferent de marimea lor si forma de proprietate pe care se bazeaza; iar statul se manifesta tot ca un agent economic ce intervine in reglarea activitatilor economice, indirect si in exclusivitate, numai prin parghii economico-financiare.
Activitatea unei intreprinderi nu poate fi conceputa in afara mediului in care ea functioneaza si evolueaza; din acest mediu isi procura mijloacele de care are nevoie, isi valorifica produsele sau serviciile, efectueaza incasari si plati etc.
Mediul poate fi definit ca fiind ansamblul corelat al factorilor naturali, economici, financiari, tehnici, juridici, demografici, sociali si politici, in contextul carora actioneaza o firma.

Cursuri similare:

Dupa continutul factorilor si dupa modul cum acestia influenteaza activitatea firmei, mediul este format din patru componente interdependente: industrial-comerciala, sociala, statala si financiara.
Componenta industrial-comerciala se refera la raporturile care se creaza intre firma si diferiti parteneri in procesul de constituire a factorilor materiali de productie si de valorificare a bunurilor si/sau serviciilor rezultate din procesul de exploatare.

Componenta sociala priveste relatiile cu sindicatele, cu deosebire, pe linia angajarii, utilizarii si remunerarii fortei de munca.Componenta statala vizeaza dimensiunea si structura obligatiilor intreprinderii catre bugetul public national precum si eventualele raporturi create urmare a finantarii bugetare, acordare de subventii sau diverse facilitati fiscale.Cea mai complexa componenta a mediului intreprinderii este cea financiara. Aceasta priveste relatiile dezvoltate de firma cu piata capitalurilor in procesele de constituire si de utilizare a capitalurilor sale.

Intreprinderea este dotata cu un potential tehnico-productiv si unul uman cu ajutorul carora desfasoara procese economice. In acest context ea apare ca un complex de relatii de natura interna intre structurile organizatorice si functionale proprii si mediul ambiant concretizat prin: furnizori, clienti, banci, organisme publice, organizate pentru atingerea obiectivelor sale.

Realizarea proceselor economice presupune ca intre intreprindere si mediu sa aiba loc schimburi cu ocazia carora se transfera bunuri si moneda. Cantitatile de bunuri si servicii transferate intre intreprindere si ceilalti agenti economici poarta numele de fluxuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.