Continutul mesajelor persuasive

Trimis la data: 2010-01-19
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ameli Onescu
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Structurarea mesajelor persuasive conteaza in tentativa de a convinge receptorul. Dar poate ca si mai important este ceea ce structuram: continutul mesaAZjului, probele si argumentele care au menirea de a sustine pozitia comunicatorului si de a l face pe receptor sa se simta, mai mult sau mai putin, inclinat sa adopte aceeasi pozitie. Mesajele persuasive utilizeaza o mare varietate de "probe" sau argumente, care tintesc discernamantul receptorilor: asertiuni, date cantitative si statistice, marturii directe si naratiuni sau declaratii ale unor terti, imagini statice sau in miscare, sunete si efecte sonore etc.

Cursuri similare:

Efectul persuasiv al probelor si argumentelor invocate este cu atat mai puterAZnic, cu cat sursa este mai credibila. Totodata, receptorii trebuie sa perceapa legatura dintre probele administrate si concluzia mesaAZjului si sa fie convinsi de validitatea argumentelor menite sa conduca la o anumita concluzie. Calitatea intrinseca a arguAZmentelor la care apeleaza comunicatorul este un factor decisiv numai atunci cand receptarea se face pe ruta centrala, de catre un receptor motivat, direct implicat si apt sa elaboreze continutul rational al mesajului.

Dar insiruirea de argumente are efecte si in cazul receptarii pe ruta periferica. Numai ca, in astfel de situatii, nu calitatea ci, mai degraba, cantitatea argumentelor este factorul care poate sa duca la influentarea receptorului. Pe ruta periferica, receptorul este influentabil nu atat prin intermediul reflectiei, cat mai ales prin anumite mecanisme emotionale; daca este bine "atins la coarda sensibila", el se arata cat se poate de vulnerabil, cazand cu usurinta prada unor manipulari subtile.

In cele ce urmeaza ne vom referi la cateva aspecte legate de continutul mesaAZjelor persuasive, menite sa convinga atat pe ruta centrala, dar mai ales pe cea periferica. Calitatea argumentelor este importanta; dar ce efecte are cantitatea lor? Demonstratiile rationale pot fi de mare efect; dar cat de influente pot sa fie alte mijloace de comunicare, ce activeaza mai putin ratiunea si mai mult sensibilitatea si imaginatia? Cat de mult se poate abate comunicatorul fata de pozitia initiala a receptorului pentru a reusi sa il atraga de partea sa? Cat de mult conteaza starile si reactiile emotionale ale receptorului fata de continutul mesaAZjului? In sfarsit, cat de mult poate fi influentat subconstientul receptorului?

Informatii seci si / sau imagini graitoare
O pasta de dinti oarecare ne este recomandata de urmatoarele "argumente": proteAZjeaza gingiile cu 83% mai bine decat alte paste de dinti; sporeste albeata dintilor cu 36% mai mult decat marcile concurente, iar protectia smaltului este cu 56% mai sigura. Cat de mult ne conving aceste date statistice? Pe ruta perifeAZrica, destul de putin, pentru ca un receptor neatent nu are de ce sa fie impresionat si nu percepe relevanta datelor statistice.

In schimb, un receptor atent, urmand ruta centrala, nu poate fi decat sceptic in ceea ce priveste acuratetea si credibilitatea acestor staAZtistici: cum se poate cuantifica "albeata dintilor", de pilda, si cine a efectuat un calcul statistic atat de complex, incat sa compare brandul promovat cu toate marAZcile de pasta de dinti concurente? Este extrem de suspect, iar cifrele nu conving catusi de putin; dimpotriva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.