Continutul muncii in economia cunoasterii

Trimis la data: 2010-11-19 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 222 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Dan_O Dimensiune: 1470kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Geneza, rolul si perspectivele muncii, ale subiectilor prestatori ai acesteia s-au aflat in centrul atentiei tuturor oamenilor, indiferent de timp si loc. In ceea ce priveste geneza muncii, aceasta a fost abordata in legatura directa cu inceputurile lumii in cadrul si pe baza celor doua conceptii filosofice si antropologice privind originea omului si a societatii: conceptia idealist-obiectiva creationista si conceptia natural evolutionista.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Conceptia creationista a considerat dintotdeauna, considera si acum ca munca este de natura divina, fiind un fel de corolar al "pacatului originar". Izgonindu-i din Rai pe Adam si pe Eva, Dumnezeu le-a poruncit sa-si castige existenta prin sudoarea fruntii (prin munca asidua), sa se inmulteasca si sa stapaneasca Pamantul. (Vezi Vechiul Testament - Geneza). Este evidenta aici legatura organica dintre existenta si prosperitatea oamenilor, pe de o parte si munca lor, pe de alta. Dreptul divin la existenta acordat omului in sens generic (oamenilor) de Demiurg este conditionat obligatoriu de munca, indiferent de forma de desfasurare a acesteia.

De-a lungul secolelor si mileniilor conceptia creationista a fost concretizata si chiar adaptata la noile conditii, asa cum se va putea constata si in capitolele lucrarii de fata. Oricum, munca in sine este proclamata ca fiind de natura divina, trandavia, lenea si mai ales traiul imbelsugat, desfraul pe seama rezultatelor muncii altora fiind condamnate de toate doctrinele religioase (crestinism, budism, confucianism, islamism).

Recent, conceptia creationista a fost concretizata intr-o lucrare enciclopedica scrisa de un adept si bun cunoscator al doctrinei islamiste. Linia filosofica generala a lucrarii respective este una critica la adresa teoriei respective. Mai importanta este incercarea lui H. Yahya (care se autoprezinta ca un intelectual turc proeminent) de a contura conceptia creationista islamica, ca o alternativa la cea iudeo-crestina. Acesta sustine ca lumea a aparut intr-adevar cu 4,6 milioane de ani in urma prin vointa lui Allah, ca evolutia nu putea sa aiba forme intermediare, cum sustin darvinistii.

Toate au fost create de Allah, atat cele primare (originare), cat si cele ce au existat de-a lungul timpului si exista in prezent (Harum Yahya: L'Atlas de la Creation, Paris, 2006).
Conceptia evolutionista (darwinista) sustine ca lumea a aparut ca rezultat al continuei evolutii biologice, de la inceputurile Terrei (acum 4,6 milioane de ani)
3
pana in prezent, prin aparitia sau disparitia de noi specii, in functie de conditiile de mediu (Ch. R. Darwin: Originea speciilor prin selectie naturala sau pastrarea raselor favorizate in lupta pentru existenta; Originea omului si selectia sexuala).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.