Continutul social-economic al finantelor

Trimis la data: 2010-08-23
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Diaconescu
Dimensiune: 40kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comuna primitiva nu a cunoscut statul. In aceasta orinduire, diferite functii publice - organizarea muncii in comun, aplanarea conflictelor dintre ginti si triburi - erau indeplinite de oameni alesi de catre intreaga populatie. Cu timpul, diviziunea sociala a muncii a condus la cresterea productivitatii muncii, si-a facut aparitia proprietatea privata, a crescut inegalitatea de avere, iar societatea s-a scindat in clase. Totodata a aparut necesitatea unei institutii care sa protejeze proprietatea privata, sa apere privilegiile celor avuti impotriva celor neavuti. Aceasta institutie, care era statul si-a facut aparitia.

Cursuri similare:

Separarea statului de societate in sfera relatiilor economice isi gaseste expresia in aceea ca statul isi are veniturile, cheltuielile si datoriile sale proprii; el isi procura resursele necesare indeplinirii functiilor si sarcinilor sale cu ajutorul constringerii, pe care o exercita asupra membrilor societatii. In primele stadii de dezvoltare a orinduirii sclavagiste, cind predomina economia naturala, inchisa, unele functii publice (de conducere, justitie s.a.) erau onorifice; construirea de corabii pentru scopuri militare, poduri, apeducte, sosele s.a.

obiective de uz public, intretinerea armatelor si a curtilor, rascumpararea prizonierilor s.a. erau asigurate pe calea prestatiilor in munca si a darilor in natura, la care erau obligati supusii statului, sau pe seama tributurilor, a bunurilor jefuite si a trofeelor de razboi de la popoarele invinse. Abia mai tirziu, cind a inceput sa se dezvolte economia de schimb, statul sclavagist foloseste si resursele banesti pentru acoperirea cheltuielilor publice. Din acest moment se poate vorbi de aparitia primelor elemente de finante (impozite, imprumturi etc.).

In orinduirea feudala relatiile marfa-bani au cunoscut o mai mare amploare decit in sclavagism, insa ele n-au devenit inca predominante. Ca urmare, pentru paza granitelor tarii, ducerea de razboaie, intretinerea curtii domnesti, cit si pentru alte scopuri, statul a continuat sa foloseasca pe scara larga prestatiile in munca si darile in natura, veniturile domeniale si drepturile regaliene. Vistieria statului se confunda cu "camara" personala a domnitorului si era alimentata din impozite in bani, daruri, imprumuturi, tributuri etc. Veniturile in bani aveau o importanta relativ redusa in acoperirea cheltuielilor statului feudal.

Abia in orinduirea capitalista productia de marfuri devine dominanta, relatiile banesti capta o larga dezvoltare, iar intretinerea aparatului de stat si acoperirea celorlalte cheltuieli publice se bazeaza aproape exclusiv pe folosirea resurselor banesti. In capitalism activitatea statului o caracterizeaza urmatoarele doua functii fundamentale:
functia interna (principala) - de mentinere a ordinii interne si de asigurare a functionarii institutiilor specifice noii orinduiri;
functia externa - de aparare a tarii, a independentei si suveranitatii nationale, sau de extindere a teritoriului prin actiuni militare agresive, anexioniste, dupa caz.

Spre sfirsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, au loc ascutirea contradictiilor interne si externe ale modului de productie capitalist, impletirea fortei politice a statului cu puterea economica a monopolurilor, intensificarea rolului interventionist al statului. Toate acestea conduc la cresterea vertiginoasa a necesitatilor de resurse banesti ale satului pentru mentinerea ordinii interne, stimularea dezvoltarii anumitor sectoare de activitate; resursele financiare publice se mai folosesc pentru cucerirea de noi piete sau mentinerea celor existente, asigurarea materiilor prime si a resurselor de energie necesare economiei nationale in conditii avantajoase, perfectionarea tehnicii militare, subjugarea altor popoare etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.