Contracte comerciale

Trimis la data: 2010-06-23
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 44
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Anca_N
Dimensiune: 58kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Etimologic, termenul "contract" provine din latinescul contrahere (a trage impreuna). Juridic, contractul reprezinta, conform prevederilor articolului 942 Cod civil, acordul de vointa dintre doua sau mai multe persoane prin care se nasc, se modifica sau se sting drepturi si obligatii.
Incheierea si executarea contractului
Acordul de vointa al partilor se realizeaza pe baza principiului libertatii contractuale, potrivit caruia, in limitele generale, contractantii pot stabili clauze contractuale. Din momentul perfectarii lui in mod valabil, contractul capata forta obligatorie intre parti, producandu-si efectele pe care acestea le-au dorit
In principiu, incheierea oricarui contract este libera si, mai mult, partile contractante pot stabili continutul contractului pe baza acordului de vointa, contractul trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu in functie de natura sa, clauze contractuale referitoare la: obligatiile ce revin partilor in derularea contractului, livrarea marfurilor, termene si modalitati de plata, clauze de inflatie, consolidarea pretului, mod de solutionare a litigiilor (legea nr. 469/2002).

Libertatea vointei juridice trebuie inteleasa insa in limitele generale legale. Aceste limite sunt stabilite generic prin articolul 5 Cod civil, potrivit caruia "nu se poate deroga, prin conventii sau dispozitii particulare, la legile care intereseaza ordinea publica si bunele moravuri".Acest text este completat de articolul 5 Cod civil, potrivit caruia "cauza este nelicita cand este prohibita de legi, cand este contrarie bunelor moravuri si ordinii publice". Asadar, libertatea de vointa contractuala trebuie sa se manifeste atat in cadrul legal cat si al normelor moralei, chiar daca aceste reguli de etica nu sunt exteriorizate in forma juridica necesara obligativitatii lor juridice- Ordinea publica politica reprezinta totalitatea normelor juridice care protejeaza organizarea fundamentala a societatii: statul, familia, libertatile individuale etc.

Ele se exteriorizeaza, adesea, prin dispozitii penale care au ecou si in materie contractuala (de exemplu, este interzis ca cineva sa se asigure impotriva amenzilor penale).
Incheierea contractelor
Acordul de vointa al partilor asupra clauzelor contractuale se formeaza prin intalnirea ofertei cu acceptarea ei, deci pe baza unei negocieri.
In civilizatia contemporana exista insa un numar considerabil de contracte care sunt incheiate fara negociere prealabila (de exemplu: cumpararea unui magazin la un pret fixat anticipat;
cumpararea unui bilet de calatorie pe calea ferata, la un tarif deja stabilit).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.