Contracte comerciale in economia de piata

Trimis la data: 2009-04-13
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Catalin Negoiu
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui curs:
O afacere este un act juridic constand in manifestarea unei vointe creatoare de efecte juridice. Aceasta manifestare de vointa poate fi un contract, dar poate fi si un act unilateral. Cel mai adesea insa este vorba de un contract.
Actul unilateral in afaceri. Datorita rapiditatii cu care se desfasoara activitatile de afaceri, se pot incheia mai multe acte juridice prin manifestarea unei vointe unice, luandu-se, astfel, pe aceasta cale, decizii definitive (care, insa, sunt adesea sprijinite de un anumit formalism cu rol protector).

Cursuri similare:

). Exemplele de acest fel sunt numeroase: subscriptia unei actiuni, ordinul in bursa, retragerea depozitului din banca, producerea unui faliment etc. Toate aceste situatii juridice ridica probleme de consimtamant, forma, ordine publica. In legatura cu astfel de sitautii juridice este necesar a fi examinate: optiunea, incetarea contractului prin vointa unilaterala a unei parti si renuntarea.

Optiunea este un act care face sa se nasca un efect de drept, deja potential dar subordonat deciziei optantului. Optiunea clasica o constituie "promisiunea de vanzare" foarte frecventa in afaceri. De exemplu, un industrias care inchiriaza un teren in aproprierea uzinei sale, stipuleaza, in acelasi timp cu inchirierea (datorita incertitudinilor viitoare), si o promisiune de vanzare; adica proprietarul terenului se angajeaza nu numai sa-i inchirieze ci sa-I si vanda terenul industriasului (atunci cand acesta considera ca acest lucru prezinta utilitate), industriasul urmand sa-si manifeste optiunea in acest sens, intr-un termen determinat, la pretul promis.

Intocmai ca si promisiunea de vanzare, exista promisiunea de inchiriere, promisiunea de cumparare etc.
Uneori optiunea poate consta in a alege intre doua obligatii. De exemplu, cand se cumpara in bursa, la termen, valori mobiliare, uzanta permite ca acestea sa nu fie remise, ci sa se regularizeze doar diferentele de curs in bursa (a titlurilor cumparate) intre ziua cumpararii si cea a termenului.

Incetarea contractului prin vointa unilaterala a uneia dintre parti poate avea loc in cazul contractului cu executie continua, fara determinarea duratei sale. Legea nu admite ca un contract sa fie perpetuu. Deci, in astfel de cazuri, fiecare dintre parti poate sa-i puna capat, cu obligatia, uneori, de a-l preveni pe celalalt cu un anumit timp inainte. Aceasta este o manifestare unilaterala de vointa producatoare de efecte juridice, prin care se pune capat unui contract. Este un mod obisnuit de a se proceda in cazul inchirierii unui lucru sau prestarii unor servicii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.