Contracte de comert international

Trimis la data: 2010-07-02
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Laur Tudorescu
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Contractul de leasing legislatia romana in legatura cu contractul de leasing este incorecta; contractul de leasing este un contract complex care reprezinta in ultima instanta o creditare pe termen lung de o forma particulara;a aparut in practica americana unde nu a fost niciodata reglementat (nici pana in prezent). a fost mai intai reglementat in Franta, apoi in Belgia;a aparut o conventie in materie;In literatura economica, exista o confuzie in legatura cu acest contract. In mod eronat sunt asimilate contractului de leasing si alte operatiuni juridice care presupun o inchiriere

Cursuri similare:

Contractul de leasing presupune in forma sa clasica o cumparare in scop de inchiriere insotita de o inchiriere in scop de vanzare. Daca inchirierea nu este insotita de scopul vanzarii, nu este un contract de leasing, ci unul de inchiriere.Contractul de leasing este un contract complex din 2 unghiuri de vedere: in forma sa clasica obiectul material al leasingului este dat de instalatii complexe (de mare tehnicitate, foarte scumpe si greu vandabile cu plata pretului dintr-o data). Evolutia actuala face ca leasingul sa imbrace si alte forme - leasingul imobiliar, sau cel al mijloacelor de transport.

Al doilea unghi de vedere ce justifica complexitatea este reprezentat de operatiile juridice componente: in forma clasica cuprinde o vanzare- cumparare, un mandat, o promisiune unilaterala de vanzare si o inchiriere, operatii care datorita intrepatrunderilor, datorita interdependentei lor au suportat mutatii prin raportare la operatiile clasice. Vanzarea-cumpararea se leaga intre producatorul - vanzator si cumparatorul- societate de leasing numita leasor. Spre deosebire de vanzarea clasica vanzatorul executa fata de cumparator numai obligatia de dare (de transfer al dreptului de proprietate).

Ca expresie a executarii acestei obligatii, cel de-al 3-lea participant la operatie, utilizatorul (leasee) este tinut sa aplice, la vedere, pe bunul care reprezinta obiectul material al leasingului insemne care il indica pe finantator (leasor) ca proprietar. Fiind vorba de un bun individual determinat, transferul dreptului de proprietate opereaza la momentul incheierii contractului. Dintre celelalte obligatii (de facere) vanzatorul nu are a executa cumparatorului nici una dintre aceste obligatii. Obligatia de predare si cea de asigurare a conformitatii se realizeaza direct catre si in profitul unui tert fata de vanzare, catre utilizator.

Utilizatorul are actiune directa, in nume propriu impotriva vanzatorului cat priveste parametrii calitativi ai bunului (solicitand remedierile din partea vanzatorului-producator). Cumparatorul are obligatia de plata a pretului si de preluare a marfii.
La contractul de leasing cumparatorul are de executat numai obligatia de plata a pretului. Plata pretului se face pe baza prezentarii procesului verbal de predare-primire semnat in contradictoriu de vanzator si utilizator. Obligatia de preluare a bunului se executa de un tert fata de vanzare, se executa de catre utilizator pe cheltuiala utilizatorului.

Mandatul se leaga intre finantator ca mandante si utilizator ca mandatar, dar spre deosebire de mandatul clasic, mandatarul nu primeste nici un fel de indicatie de la mandant. Utilizatorul-mandatar incheie contractul cu vanzatorul in interes propriu, negociind pretul si parametrii tehnici ai obiectului potrivit nevoilor sale. El incheie contractul in numele si pe contul finantatorului care devine proprietar, dar in interesul sau propriu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.