Contracte negociate pe pietele la termen

Trimis la data: 2010-11-14
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 60
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Tudor_E
Dimensiune: 94kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Contractul SPOT este un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o marfa prezenta, existenta in momentul incheierii contractului si care urmeaza sa fie livrata si achitata imediat. In aceasta situatie, cantitatea si pretul se negociaza iar termenul de livrare este standardizat.
In practica, executarea contractelor spot are loc in termene cuprinse intre 24 ore si 10 zile. Livrarea marfii este obligatorie, iar pretul este cel stabilit de comun acord intre cele doua parti in momentul incheierii contractului

Cursuri similare:

Marfa ce sta la baza contractelor spot se caracterizeaza prin urmatoarele: este la vedere (exista), este disponibila (nu este grevata de nici o obligatie, de exemplu gajul sau ipoteca) si este prezenta (se afla intr-un depozit cunoscut si acceptat de bursa).
Rezulta, deci, ca orice operatiune care presupune schimbul "marfa contra bani" cu plata si livrare pe loc sau intr-un interval de timp foarte scurt poate fi catalogata drept tranzactie "spot" (ca echivalent al termenului "spot" se mai utilizeaza denumirile "cash", "la vedere", "la disponibil").

Schimburile "marfa contra bani" din pietele agroalimentare nu sunt altceva decat niste tranzactii "spot". Clientul-cumparator negociaza cu negustorul pretul si cantitatea pentru produsele pe care doreste sa le cumpere si in momentul in care cei doi se pun de acord vanzatorul primeste banii iar cumparatorul pleaca cu marfa.
Un schimb valutar efectuat la ghiseul unei banci sau al unei case de schimb este o tranzactie spot, in acest caz marfa care face obiectul schimbului fiind o anumita valuta. Schimbarea a 1.000 dolari SUA in lei inseamna de fapt vanzarea dolarilor SUA contra leilor romanesti.

De asemenea, tranzactiile efectuate de bancile comerciale pe piata valutara interbancara sunt de tip spot, acestea negociind intr-un cadru organizat cantitatile si preturile diferitelor valute. Aceasta piata este pe plan international una din cele mai mari din punct de vedere al volumului de schimburi (se mai numeste si piata Forex sau FX).
De asemenea, piata de capital este una de tip spot chiar daca in acest caz intervine un mic interval de timp necesar efectuarii decontarilor intre intermediari.

Tranzactiile pe aceasta piata presupun clasicul schimb "marfa contra bani", marfa fiind de aceasta data reprezentata de actiuni, titluri de stat, diverse obligatiuni, etc. Nimeni nu poate cumpara actiuni daca nu dovedeste ca detine banii necesari. Primele burse de marfuri au aparut ca locatii centralizate pentru tranzactiile spot.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.