Contracte si cvasicontracte drept roman

Trimis la data: 2010-11-25
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 68
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicoleta_C
Dimensiune: 141kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin izvor al unei obligatii se intelege un act juridic sau un fapt care da nastere unei obligatii. Combinand cele doua clasificari ale izvoarelor obligatiilor cunoscute de jurisconsultii romani, putem spune ca obligatiile se nasc din: contracte, delicte si diferite izvoare de obligatii (variae causarum figurae). Ultima categorie de izvoare de obligatii o vom subimparti in quasi-contracte, quasi-delicte si alte izvoare de obligatii.
Ne vom ocupa pe rand de contracte, de variae causarum figurae si de delicte.

Cursuri similare:

Cand ne-am ocupat de originile obligatiei am aratat ca obligatia cea mai veche este obligatia contractuala, obligatia care se naste dintr-un contract si anume din acordul de vointa dintre garant si pagubas, acord imbracat intr-o anumita forma. Cea mai veche forma a fost cea religioasa.
Prin urmare la inceput garantul, mai tarziu, conform evolutiei aratate, si debitorul pentru a fi obligat nu era de ajuns sa promita dar trebuia sa si jure. Juramantul extins la orice conventie de la aceea dintre garant si pagubas a dat posibilitatea creditorului ca la adapostul maniei zeilor sa ceara debitorului executarea unor obligatii.

1.SPONSIO RELIGIOSA:
Dat fiind intrebuintarea exclusiva a verbului spondeo=a promite in foarte vechiul drept roman, e de presupus ca la origine garantul, apoi debitorul, intrebuinta verbul spondeo insotit de un juramant, poate pentru ca acest cuvant se considera ca are o virtute deosebita in a atrage favoarea zeilor.

2.IUSIURANDUM LIBERTI (juramantul dezrobitului):
Proprietarul, dezrobind pe sclav, nu pierdea posibilitatea de a-l exploata. Cand am vorbit de dezrobire v-am aratat ca dezrobitul ramanea obligat de a presta fostului sau stapan anumite servicii (operae) → pentru a-si asigura serviciile care necesitau anumite cunostinte (operae fabriles) stapanul recurgea la un dublu juramant.
Stapanul il obliga pe sclav sa jure ca dupa dezrobire va munci la el, adica la patronul sau (fostul sau stapan), un anumit numar de zile pe an. Acest juramant prestat de sclav era reinnoit dupa dezrobire deoarece numai juramantul prestat pe cand era liber poate sa-l oblige civil.

Gaius arata ca este singurul caz cand se naste o obligatie prin juramant, desigur ca Gaius se refera la vremea in care a trait (sec. II). Existenta acestui caz este insa o dovada certa a celor ce am spus mai sus cu privire la rolul religiei in materie contractuala.
Religia a fost primul mijloc prin care s-a realizat subordonarea debitorului fata de creditor. Acordul de vointa (conventia) a devenit contract, a produs deci efecte juridice numai printr-un juramant al debitorului. Creditorul silea pe debitor sa se execute la adapostul maniei zeilor care fusesera invocati de debitor in momentul cand isi luase obligatia.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.