Contractrele de munca

Trimis la data: 2010-03-15
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 115
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela Suciu
Dimensiune: 135kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Problematica juridica a contractelor de munca prezinta o foarte mare importanta si este de actualitate pentru orice persoana apta de munca, avand fie calitatea de salariat, fie cea de angajator.Tinand cont de faptul ca angajarea prin contract de munca este forma cea mai larg raspandita din intreaga lume, inca de la primii pasi facuti in planul carierei profesionale si pana la atingerea varstei de pensionare (chiar si dupa aceea), salariatul(a) trebuie sa se preocupe de actul juridic (contractul de munca) in baza caruia va presta munca. Prin munca, salariatii isi asigura resursele materiale si financiare necesare vietii. Asadar, institutia "contractului de munca" este mai degraba populara si, in acelasi timp, cunoasterea acesteia devine imperios necesara fiecaruia dintre noi, deoarece pe parcursul vietii suntem pusi (de nenumarate ori) in situatia negocierii clauzelor contractului de munca.

Cursuri similare:

Prin urmare, un studiu privind contractele de munca prezinta un larg interes si este extrem de util unei mase mari de cititori, care trebuie sa ia cunostinta de modificarile care apar in plan legislativ.Studiul debuteaza cu o prezentare generala a procesului de management al resurselor umane, cu evidentierea principalelor procese de management: descrierea si analiza posturilor de lucru, recrutarea, selectia resurselor umane, integrarea si adaptarea profesionala, dezvoltarea resurselor umane, ierarhizarea si salarizarea, vacantarea posturilor, evaluarea resurselor umane.

Capitolul 2 subliniaza principalele trasaturi si elemente constitutive ale contractului individual de munca, scotand in evidenta principalele caracteristici ale tipurilor de contracte intalnite in Codul Muncii al Romaniei (Legea 53/2003): contractul individual pe durata nedeterminata, contractul individual pe durata determinata, contractele individuale de munca speciale (prin agent de munca temporara, cu timp partial, la domiciliu), alte tipuri de contracte speciale (contractul de calificare profesionala, contractul de adaptare profesionala), contractul de ucenicie la locul de munca. Legea 53/2003 trebuie sa fie completata pentru a putea fi reglementata institutia "contractului de munca", existand unele tipuri de contracte, care trebuie sa intre in vigoare, in urma adoptarii unor legi speciale.

Contractul individual de munca include pe langa clauzele obligatorii si unele clauze specifice, fara ca enumerarea sa fie limitativa: clauza de neconcurenta, de confidentialitate, de mobilitate, cu privire la formarea profesionala.Suspendarea contractului individual de munca poate fi generata de cauze exterioare vointei partilor sau pot sa-si aiba sursa in acordul lor de vointa sau in vointa uneia dintre parti. Astfel, se pot ivi urmatoarele tipuri de suspendare: de drept, din initiativa salariatului, din initiativa angajatorului, prin acordul partilor.

Modificarea contractului individual de munca se refera la urmatoarele elemente: durata contractului, locul muncii, felul muncii, conditiile de munca, salariul, timpul de munca si timpul de odihna si consta in mod obisnuit in trecerea salariatului intr-un alt loc de munca sau intr-o alta activitate in mod temporar sau definitiv. Principalele modificari ale contractului de munca se realizeaza prin: delegare, detasare, trecere temporara in alta munca, cu excluderea transferului (la cerere, in interesul serviciului).

Studiul de caz efectuat la S.C. ANDPROD TRADING S.R.L. Bacau scoate in evidenta perfectionarile constatate in negocierea si incheierea contractelor de munca, ca urmare a modificarilor intervenite in domeniul legislativ al muncii.Studiul se incheie cu prezentarea principalelor tendinte privind imbunatatirea continutului contractului de munca, cu raportare la particularitatile derularii relatiilor de munca in unele State Membre ale Uniunii Europene: Irlanda, Italia, Marea Britanie, Franta, Germania.

Romania trebuie sa adopte si sa implementeze acquis-ul comunitar relevant, deoarece reforma legislativa in domeniu, cu necesitatea implicarii partenerilor sociali, se deruleaza cu pasi repezi; un studiu privind contractele de munca dovedindu-si utilitatea in orice moment temporal.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.