Contractul comercial si de navlosire

Trimis la data: 2010-07-03
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 5.79 / 10
Downloads: 11
Autor: Eugen Rucea
Dimensiune: 39kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Contractul de navlosire este contractul prin care armatorul navei (sau o persoana care in acel moment detine de la proprietarul navei dreptul de a incheia astfel de contracte) se obliga, ca in schimbul unei sume de bani, numita navlu, sa puna la dispozitia navlositorului o nava (sau o parte dintr-o nava) in buna stare de navigabilitate si sa o mentina in aceasta stare pe toata durata contractului.Nu este obligatoriu ca un contract de navlosire sa fie in forma scrisa, desi marea majoritate a contractelor se incheie astfel. De-a lungul timpului, datorita diferitelor probleme juridice generate de diversitatea sistemelor legislative, s-au impus o serie de contracte standard, ale caror clauze sunt prestabilite si imprimate pe formulare tip. Aproape toate aceste formulare tip au liniile numerotate; ideea numerotarii liniilor este aceea de a usura amendarea continutului contractului.

Cursuri similare:

In anii '70, sub influenta practicii americane, aceste formulare au fost impartite in 2 parti:partea 1 constand intr-o pagina formata din casete numerotate ce urmeaza a se completa;partea 2 - o serie de clauze standard.Avantajul acestui sistem este ca daca partile contractante nu doresc sa modifice clauzele standard, ele vor trebui sa completeze numai partea 1, partea 2 fiind incorporata prin referinta. Sistemul se pare ca nu mai este de actualitate deoarece rareori se intampla ca partile contractante sa agreeze in totalitate clauzele standard si de aceea formularele noi (Norgrain93 Multiform) au renuntat la sistemul impartirii in 2 parti.

Sunt destul de frecvente cazurile in care in timpul negocierilor, partile contractante sunt nevoite sa convina asupra introducerii unor clauze suplimentare in contract ca urmare a existentei unor elemente neacoperite de contractul standard. Aceste clauze sunt cunoscute sub numele de Rider, iar constructia lor a dat nastere de-a lungul timpului la lungi si complicate dispute, deoarece chiar daca o clauza in sine este construita corect, ea trebuie interpretata in contextul general al contractului si nu izolat.

Aceste clauze nou introduse au prioritate de interpretare atunci cand continutul lor este contradictoriu cu al unei clauze tip, pentru ca se considera ca aceste clauze exprima mai clar intentia partilor. Din acelasi motiv, in cazul in care formularul tip este impartit in 2 parti, partea 1 primeaza pentru ca trebuie completata in mod specific.
In ceea ce priveste cuvintele radiate, in principiu ele se considera ca si cand nu ar fi existat.

Totusi, in anumite imprejurari ele au fost luate in seama de judecatori atunci cand cuvintele neradiate fac referire la cele radiate si fara acestea o clauza nu ar avea sens.Pentru depasirea unor astfel de probleme, noile formulare-tip au o serie de clauze prezentate in mai multe variante, dand astfel partilor posibilitatea de a alege clauzele cele mai potrivite unei situatii particulare si a elimina pe cat posibil amendamentele.

Partile contractante
Data fiind varietatea contractelor existente in perioada actuala in domeniul maritim, de multe ori este greu de identificat cine sunt participantii la executarea contractului de navlosire. O persoana sau companie care se decide sa investeasca in constructia unui vapor, are de ales intre mai multe variante:
1)transportul marfurilor proprii - sunt situatii in care marile concerne internationale si in special cele care actioneaza pe piata produselor petroliere, exploateaza navele pentru transportul produselor proprii;

2)exploatarea navei de catre o alta companie, in aceasta situatie existand mai multe variante
a)inchiriaza una sau mai multe din atributiunile sale (management comercial, management tehnic) unei persoane sau companii specializate, in schimbul unei sume fixe de bani (platita de catre proprietar);

b)cedeaza, in schimbul unei sume de bani numita chirie, altei persoane sau companii, gestiunea nautica si comerciala a navei, incheind in acest scop un contract de inchiriere sau de navlosire a navei nude. Persoana care inchiriaza nava in acest fel este cunoscuta sub numele de navlositor-armator (disponent owner) el avand dreptul de a decide cu privire la exploatarea nautica si comerciala a navei

c)cedeaza, in schimbul unei sume de bani numita chirie, altei persoane sau companii, exploatarea comerciala a navei, incheind in acest scop un contract de inchiriere sau de navlosire pe timp. Persoana sau compania care inchiriaza nava in aceasta modalitate este cunoscuta tot sub numele de navlositor-armator, dar el nu poate lua decizii decat cu privire la exploatarea comerciala a navei, exploatarea nautica fiind efectuata de catre proprietar.

3)transportul marfurilor apartinand altor companii sau persoane - proprietarul navei poate efectua el insusi transporturile pe mare, fiind in acelasi timp si armator.Intr-un contract de navlosire partile contractante sunt pe de o parte armatorul navei, care poate fi si proprietarul navei, iar pe de alta parte navlositorul.

Armatorul (ship owner, owner) este, in sensul legii, persoana care armeaza nava, desemneaza pe comandant si alege echipajul, procura materialele, combustibilul si proviziile necesare si o doteaza cu tot ce este necesar navigatiei si exploatarii. El organizeaza expeditia maritima si raspunde de executarea contractului de navlosire. Din aceasta definitie, ca armator poate fi considerat fie proprietarul navei fie persoana sau compania care in baza unui contract de bareboat dobandeste gestiunea nautica si comerciala a navei (disponent owner).
Navlositorul (charterer) este persoana care, contra unei plati numita navlu, a angajat o nava sau o parte din nava prin charter party spre a transporta o marfa pe mare.

Carausul (carrier), desi nu apare ca atare intr-un contract de navlosire, este persoana care efectueaza transportul si aceasta poate fi armatorul sau navlositorul navei. Pentru marfurile la care se emit conosamente, Regulile de la Haga prevad la art.1, ca cel care se obliga sa transporte, fie el proprietarul navei, fie un navlositor, poarta denumirea de caraus.

Regulile de la Hamburg din 1978 dau, tot la art.1, o definitie mai larga, in contextul careia caraus poate fi orice persoana cu care, sau in numele careia s-a incheiat un contract de transport de marfuri pe mare. Aceste reguli au introdus notiunea de caraus efectiv (actual carrier) numit si caraus substituit care, in transporturile efectuate pe baza de conosamente, inseamna orice persoana careia i-a fost incredintata de caraus executarea transportului de marfuri sau o parte a transportului si include si orice alta persoana careia i s-a incredintat o asemenea operatie.

Potrivit art.413 din Codul Comercial Roman, caraus este persoana care isi ia insarcinarea ca intr-un mod oarecare sa transporte sau sa faca a se transporta un obiect oarecare.Pe langa partile contractante mai participa la actiunea de expeditie maritima incarcatorul si primitorul marfurilor. Incarcatorul (shipper) nu este parte in contactul de navlosire, insa in contractul de transport pe baza de conosament el il inlocuieste pe navlositor.

Potrivit Regulilor de la Haga si Regulilor de la Hamburg, cand pentru marfurile ce se transporta s-au emis conosamente fara sa existe un charter party, locul navlositorului in contractul de transport il detine incarcatorul. Acesta este cazul transporturilor efectuate cu nave de linie.

Potrivit Regulilor de la Hamburg, incarcator este orice persoana cu care s-a incheiat, sau in numele ori in favoarea careia s-a incheiat, un contrat de transport de marfuri pe mare cu un caraus, sau orice persoana care a predat realmente, sau in numele ori in favoarea careia s-au predat realmente carausului marfurile care formeaza obiectul contractului de transport.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.