Contractul in dreptul international privat

Trimis la data: 2009-10-20 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 36 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Sabina Munteanu Dimensiune: 52kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Problema limitelor principiului autonomiei de vointa trebuie pusa sub un dublu aspect. Sub un prim aspect, trebuie cercetat daca partile au posibilitatea de a alege orice reglementare pentru a guverna contractul lor sau, ele pot alege doar una dintre legile cu care contractul are legaturi. Sub cel de-al doilea aspect vom pune in evidenta limitarea aplicarii legii desemnate doar la anumite elemente ale operatiei juridice, intrucat celelalte sunt sustrase autonomiei de vointa.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Prin natura lor, contractele care apar in sfera relatiilor economice internationale contin unele elemente de extraneitate care implica prezenta mai multor legi nationale ce vin "in conflict", si drept urmare, reclama norme juridice menite sa solutioneze aceste "conflicte de legi".Raporturile contractuale cu elemente de extraneitate pot fi reglementate de doua categorii de norme, si anume: norme conflictuale si norme materiale (substantiale).

Normele conflictuale nu ofera o reglementare concreta a raporturilor judiciare, ci doar indica legea competenta, care poate fi legea locala a instantei, a forului de judecata in fata caruia apare conflictul sau o lege straina, ori ambele, dar in acest caz fiecare reglementand numai un anumit aspect; acestea sunt norme de trimitere. Normele materiale sau substantiale sunt cele care se aplica direct, nemijlocit raportului juridic cu element strain.

Normele juridice care au rolul de a determina legea aplicabila contractelor comerciale se numesc norme de drept international privat sau norme conflictuale, iar legea astfel determinata poarta denumirea de "lex causae" deoarece contractele comerciale internationale sunt, prin excelenta, expresia vointei partilor . Conceptia potrivit careia partile contractante pot sa-si exprime vointa cu privire la legea aplicabila contractului lor este larg cuprinsa in literatura romana si straina.

Cu alte cuvinte este vorba de o anumita atitudine a partilor contractante fata de legea care urma sa guverneze contractul pe care il incheie. Aceasta atitudine se poate manifesta in diferite moduri, incepand cu simpla si completa ignorare a legaturii dintre contractul lor si un anumit sistem de drept, si terminand cu acea atitudine in care partile contractante constiente de legatura contractului lor cu anumite sisteme de drept, isi manifesta in mod evident intentia ca raporturile lor contractuale sa fie guvernate de catre unul din aceste sisteme de drept.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.