Contractul individual de munca

Trimis la data: 2010-10-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 0
Autor: Florin Lazarescu
Dimensiune: 48kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In prezent, contractul individual de munca este reglementat de Legea 53/2003, Codul muncii, precum si de Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010.
Actualul Cod al muncii defineste contractul individual de munca ca fiind un contract in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii, denumita salariu.

Cursuri similare:

a) Contractul individual de munca este un act juridic - o manifestare de vointa a doua persoane in scopul stabilirii de drepturi si obligatii reciproce si corelative ce alcatuiesc continutul unui raport de munca.
b) Contractul individual de munca - act juridic bilateral - care are doua parti: salariatul (angajatul) si patronul (angajatorul).
Salariatul este persoana fizica care se obliga sa presteze munca.
Patronul este persoana juridica sau fizica care utilizeaza forta de munca salariata.

Aceasta trasatura deosebeste contractul individual de munca de contractele civile si comerciale care, uneori, pot avea pluralitate de creditori si debitori, precum si de contractul colectiv de munca care are ca parti o colectivitate de salariati sau o colectivitate de patroni (pe ramura).
c) Contractul individual de munca este un contract sinalagmatic (cand partile se obliga reciproc, una fata de alta - art. 943 Codul civil roman).

Acest contract da nastere la drepturi si obligatii reciproce intre parti, cauza obligatiei uneia dintre ele o constituie executarea obligatiei celeilalte.
d) contractul individual de munca - contract oneros si comutativ.
Conform Codului civil roman (art.954), "contractul oneros este acela in care fiecare parte voieste a-si procura un avantaj", iar contractul comutativ este acela in care "obligatia unei parti este echivalentul celeilalte" (art. 947 Codul civil roman).

Contractul individual de munca este oneros si comutativ deoarece partile realizeaza reciproc o contraprestatie in schimbul aceleia pe care s-a obligat sa o efectueze in favoarea celeilalte, ambele prestatii fiind cunoscute "ab initio", la incheierea contractului.
e) contractul individual de munca - contract consensual, deoarece se incheie prin simplul acord de vointa al partilor, manifestarea lor de vointa fiind suficienta pentru formarea valabila a contractului.
Forma scrisa ceruta de unele acte normative (Codul muncii, Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010) este "ad probationem" si nu "ad validitatem".

f) contractul individual de munca este un contract "intuitu personae".
Contractul de munca are un caracter personal, fiind incheiat in considerarea pregatirii, aptitudinilor si calitatii salariatului; eroarea asupra persoanei constituie un viciu de consimtamant care duce la anulabilitatea contractului. Deci, nu este posibila transmiterea contractului prin mostenire, cel incadrat nu-si poate efectua atributiile ce-i revin in temeiul contractului prin reprezentanti, procuratori, delegati etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.