Contractul international de vanzare de marfuri

Trimis la data: 2009-06-25
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 1
Autor: Luana Lucescu
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Este un contract numit, avand reglementari in toate sistemele nationale de drept si este in acelasi timp un contract care a facut obiectul regulilor uniforme deopotriva legale si contractuale. Cat privesc reguli contractuale uniforme retinem pe langa uzantele comerciale internationale INCOTERMS, existenta a numeroase contracte tip, conditii generale elaborate de asociatiile internationale de comercianti. Cat priveste cadrul uniform legal este dat de numeroase conventii unele dintre ele fiind ratificate si de Romania. Retinem:

Cursuri similare:

Intrucat Romania a ratificat conventia de la Viena suntem obligati sa respectam termenii acestei conventii ori de cate ori contractele de vanzare-cumparare internationala se leaga de vanzator si cumparator din statele ratificate. In lumina acestor conventii se precizeaza in mod uniform si caracterul international al vanzarii.
Potrivit Conventiei de la Haga din 1964 privind formarea contractului international de vanzare comerciala de marfuri - o vanzare are caracter international daca sunt intrunite concomitent 2 criterii:

1. un criteriu stabil care vizeaza partile la contract vanzator si cumparator
2. un criteriu obligatoriu dar alternativ care se refera la obiectul material la vanzarii.
Astfel, in lumina conventiei evocate, o vanzare are caracter international daca vanzatorul si cumparatorul la momentul incheierii contractului isi au sediul, domiciliul sau resedinta obisnuita pe teritorii statale deosebite si daca:

- fie actele care reprezinta oferta si acceptarea pornesc din teritorii statale deosebite,
- fie oferta si acceptarea consumandu-se pe un acelasi teritoriu, marfa este predata pe un alt teritoriu,
- fie daca independent si indiferent de locul unde se consuma oferta si acceptarea in executarea contractului, marfa este predata unei unitati de transport care o deplaseaza in spatiu, de la un teritoriu statal la altul.

Examinandu-se cu atentie aceste criterii Conventia de la Viena din 1980 retine dintre ele ca reprezentand caracteristica ce conditioneaza caracterul international, acea referitoare la parti. Astfel, contractul de vanzare are caracter international in lumina Conventiei de la Viena daca la momentul incheierii contractului, vanzatorul si cumparatorul isi au sediul, domiciliul sau resedinta obisnuita pe teritorii statele deosebite.

Toate aceste instrumente internationale retin ca solutie conflictuala pentru vanzarea internationala de marfuri principiul lex voluntatis, cu alte cuvinte, partile la contract pot sa aleaga legea aplicabila acestuia. In tacerea partilor, contractul este supus potrivit normelor de drept conflictual, legii in vigoare la sediul debitorului prestatiei caracteristice, respectiv legii vanzatorului deci lex venditionis este lex venditoris (legea vanzatorului). Solutia este utila pentru ca ori de cate ori, partile nu au elaborat toate elementele pertinente vanzarii si acestea nu isi gasesc rezolvare nici in Conventia de la Viena, se vor completa cu legea aplicabila deci cu lex venditoris.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.