Control financiar si expertize contabile judiciare

Trimis la data: 2010-10-22
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 121
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Rdulea Miruna
Dimensiune: 184kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Intr-o maniera foarte simpla, controlul ar putea fi definit prin aprecierea conformitatii cu o norma, un standard, un model.
Intr-o acceptiune mult mai larga, controlul reprezinta o activitate specific umana (ceea ce vrea sa insemne ca se desfasoara in mod constient si urmareste intotdeauna un scop), care consta in verificarea si analiza permanenta, periodica sau inopinata a unor procese, fenomene, operatii, informatii, rezultate dintr-un domeniu sau sector oarecare, in scopul preintampinarii si lichidarii eventualelor neajunsuri.

Cursuri similare:

In domeniul economic, controlul vizeaza in principal cele trei laturi de baza (esentiale) ale activitatilor ce se desfasoara in unitatile patrimoniale: latura tehnica sau profesionala (care se refera la specificul sau continutul propriu-zis al activitatii); latura economica (legata de ansamblul mijloacelor antrenate in realizarea respectivei activitati); latura financiara (care vizeaza procurarea resurselor, eficienta muncii si rezultatele obtinute). Corespunzator acestor trei laturi, vom avea un control tehnic, un control economic si un control financiar, ale caror sarcini de baza vizeaza masurarea cu discernamant a eforturilor si efectelor, prevenirea dezechilibrelor si aprecierea realista a starilor calitative.

Controlul tehnic are in vedere cu prioritate aspectele tehnologice ale proceselor de productie si de circulatie, proprietatile fizice si chimice ale bunurilor si caracteristicile sau parametrii mijloacelor ce participa la desfasurarea unei activitati. El se exercita de cadre sau organe specializate, in imprejurari cum sunt: receptionarea materialelor, utilajelor sau marfurilor aprovizionate; obtinerea unor produse sau semifabricate din productie proprie; terminarea unor operatiuni, procese, lucrari sau unor faze ale acestora.

Controlul economic urmareste in principal activitatea de productie si cea gestionara a agentilor economici, modul de gospodarire si utilizare a resurselor materiale si umane, realizarea integrala si la timp a obiectivelor propuse. Intra sub incidenta acestui control modul de utilizare (completa si rationala) a bazei tehnice, organizarea muncii si productivitatea acesteia, nivelul si structura costurilor, specializarea unitatilor sau subunitatilor economice si raporturile lor de cooperare, respectarea angajamentelor economice si a disciplinei contractuale.

Controlul financiar actioneaza in sfera relatiilor financiare, fiscale si de credit, urmarind cu prioritate constituirea si utilizarea fondurilor la toate nivelurile economiei nationale si asigurarea unei eficiente maxime. La nivelul unitatilor patrimoniale, controlul financiar urmareste, intre altele: elaborarea bugetelor de venituri si cheltuieli si executia acestora; rentabilizarea tuturor activitatilor, produselor si sectoarelor; sporirea acumularilor banesti si asigurarea capacitatii de plata; cresterea resurselor proprii de finantare; integritatea patrimoniului, prevenirea, descoperirea si recuperarea pagubelor suferite; lichidarea cheltuielilor supradimensionate si stoparea cazurilor de risipa; respectarea disciplinei financiare si fiscale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.