Controlul gestiunii societatilor comerciale

Trimis la data: 2009-04-23
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 9
Autor: Stefanescu Izaura
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Gestiunea patrimoniului social este apanajul organelor de control fie sub forma cenzorilor, fie sub forma auditorilor.Situatiile financiare ale societatilor care intra sub incidenta reglementarilor contabile armonizate cu Directivele Europene si cu Standardele Internationale de Contabilitate vor fi auditate de auditori financiari pers. fizice si juridice, restul sit.financiare se controleaza de catre cenzori conf. Legii 31/1990 art.166.

Cursuri similare:

Aceasta lege in varianta modificata reglementeaza separat activitatea de audit fin si audit intern (art 156-166) la S.A, ca forma cea mai complexa si evoluata de societate, legea impune obligatia controlului gestiunii fie de catre cenzorii, fie de auditori (la celelalte forme juridice asociatii se controleaza reciproc).Cenzorii sau auditorii raporteaza Adunarii Generale (AG) ca organ deliberativ.

Modalitatile si procedurile de raportare a auditului intern se stabilesc potrivit normelor elaborate de Camera Auditorilor Fin din Ro (CAFR).AG aproba sit fin numai daca aceasta este insotita de raportul cenzorilor sau al auditorilor fin.Auditorii fin S.A care opteaza pt sistemul dualist de administrare sunt supuse auditului fin.
Sist. dualist introdus recent dupa modelul francez pp existenta unui Consiliu de Administratie (CA) si al unui comitet de supraveghere care sa contrabalanseze atributiile administratorilor (pt ca AG ordinara sau extraordinara nu are atributii pe parcursul exercitiului fin).

Auditul intern se organizeaza potrivit normelor elaborate de Camera.
La S.C unde nu este obligatorie auditarea, AG hotaraste contractarea auditului fin sau numirea unor cenzori dupa caz.Auditorii interni vor aduce la cunostinta membrilor CA neregulile in administratie si incalcarea dispozitiilor legale precum si cele din actul constitutiv pe care le constata iar cazurile mai importante le aduce la cunostinta AG.
Daca au fost desemnati auditori interni orice actionar are dreptul sa reclame fapte despre care crede ca trebuie sa fie verificate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.