Controlul intern si dezvoltarea intreprinderii

Trimis la data: 2010-07-20
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 5.72 / 10
Downloads: 88
Autor: Mircea Focsa
Dimensiune: 40kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In orice societate moderna, statul, ca reprezentant al intereselor unei natiuni este o institutie extrem de dinamica si de mare complexitate cu nenumarate functii, cu un rol important in asigurarea unui cadru institutional adecvat, respectarea legii si ordinii, o aparare militara adecvata, un sistem de protectie sociala, finantarea institutiilor de interes national si nu in ultimul rand stabilirea echilibrului macroeconomic.
In mod generic, controlul reprezinta analiza permanenta sau periodica a unei activitati, a unei situatii, pentru a urmari mersul ei si pentru a lua masuri de imbunatatire . Controlul este considera un atribut al managementului, o functie a conducerii, o posibilitate de cunoastere, verificare si corectare a erorilor.

Controlul este procesul prin care se verifica si masoara realizarea cantitativa si calitativa a performantelor, a sarcinilor sau lucrarilor, pe care le compara cu obiectivele planificate si indica masurile de corectie ce apar ca necesare.

Economistul francez Henry Fayol, un recunoscut cercetator in stiinta conducerii, considera ca intreprinderea este definita prin 5 functii principale: previziunea, organizarea, comanda, coordonarea si controlul. Ca si multi alti cercetatori, consideram controlul atat la nivel micro dar si macro o functie eficienta si necesara a conducerii, prin armonizarea intereselor individuale si colective intr-un tot unitar.

In anul 1977, Ordinul Francez al Expertilor Contabili, aprecia astfel notiunea de control intern : "Controlul intern reprezinta totalitatea masurilor de securitate care contribuie la detinerea controlului asupra intreprinderii. Are drept scop pe de o parte asigurarea protectiei, asigurarea patrimoniului si calitatea informatiei, pe de alta parte aplicarea instructiunilor conducerii si favorizarea imbunatatirii performantelor".

Potrivit Federatiei Internationale a Contabililor (IFAC), controlul intern este procesul conceput si pus in practica de cei insarcinati cu guvernanta, conducerea si alti angajati in vederea furnizarii unei asigurari rezonabile despre realizarea obiectivelor entitatii cu privire la credibilitatea raportarii financiare, eficienta si eficacitatea operatiunilor si conformitatea cu legislatia si reglementarile aplicabile.

Acest control este conceput si implementat pentru a aborda riscurile de afaceri identificate care impieteaza asupra realizarii oricaruia dintre aceste obiective . Comitetul Entitatilor publice de Sponsorizare a Comisiei Treadway (COSO), defineste controlul intern ca fiind un proces implementat de managementul entitatii publice, care intentioneaza sa furnizeze o asigurare rezonabila cu privire la atingerea obiectivelor grupate in urmatoarele categorii: eficacitatea si eficienta functionarii, fiabilitatea informatiilor financiare, respectarea legilor si regulamentelor.

Potrivit Institutului Canadian al Contabililor Autorizati (COCO), controlul intern este ansamblul elementelor unei organizatii (inclusiv resursele, sistemele, procesele, cultura, structura si sarcinile) care, in mod colectiv ii ajuta pe oameni sa realizeze obiectivele entitatii publice, grupate in trei categorii: eficacitatea si eficienta functionarii; fiabilitatea informatiei interne si externe; respectarea legilor, regulamentelor si politicilor contabile.

Conform legislatiei romanesti , controlul intern cuprinde intregul sistem de controale financiare si nonfinanciare, structurile organizatorice, metodologiile, procedurile, inclusiv auditul intern, stabilit de management potrivit scopurilor sale, menit sa-l ajute in administrarea entitatii in mod economic, eficient si eficace, asigurand respectarea strategiilor manageriale.

Are drept scop protejarea activelor si resurselor asigurand acuratetea si completitudinea inregistrarilor contabile, precum si elaborarea la termenele stabilite si in mod demn de incredere a datelor financiare si manageriale.

Prin control financiar public intern se intelege intregul sistem de control intern din sectorul public, format din sistemele de control ale entitatii publice, ale altor structuri abilitate de guvern si dintr-o unitate centrala care este responsabila de armonizarea si implementarea principiilor si standardelor de control si audit.

Obiectivele generale ale controlului intern:realizarea, la un nivel corespunzator de calitate, a atributiilor institutiilor publice, stabilite in concordanta cu propria lor misiune, in conditii de regularitate, eficacitate, economicitate si eficienta;protejarea fondurilor publice impotriva pierderilor datorate erorii, risipei, abuzului sau fraudei;respectarea legii, a reglementarilor si deciziilor conducerii;dezvoltarea si intretinerea unor sisteme de colectare, stocare, actualizare si difuzare a datelor si informatiilor financiar si de conducere, precum si a altor sisteme si proceduri de informare publica adecvata prin rapoarte periodice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.