Contul - element central al partidei duble

Trimis la data: 2010-11-19
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorina_P
Dimensiune: 59kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In ilustrarea acestui echilibru si promovarea lui, un rol de frunte i-a revenit lui Luca Pacioli, promotor al partidei duble in contabilitate. Daca bilantul sau contul de rezultate ofera o imagine de ansamblu asupra patrimoniului, la un moment dat, evolutia fiecarui element patrimonial si corespondentele stabilite intre acestea cu ocazia operatiilor economico-financiare sunt ilustrate printr-un alt procedeu specific contabilitatii: CONTUL.
In raport de elementul patrimonial prezentat conturile sunt clasificate in:
• conturi de activ - reflecta bunurile si drepturile unei entitati;
• conturi de pasiv - reflecta datoriile si capitalurile proprii ale entitatii respective
• conturi bifunctionale - functioneaza similar conturilor de activ sau pasiv, in raport de situatia data.
Daca ne referim la gradul de detaliere a informatiilor referitoare la un element patrimonial, conturile pot fi grupate in:

Cursuri similare:

"Capital si rezerve": este vorba de sursele proprii de finantare a unei entitati, puse la dispozitia acesteia de catre actionari / asociati (ex.: capital social) sau constituite de societate (ex.: rezerve).
"Rezultatul reportat": reflecta rezultatul exercitiului precedent ramas nerepartizat (in cazul profitului) sau neacoperit (pentru eventualele pierderi).
"Rezultatul exercitiului": ofera informatii despre rezultatul exercitiului curent, atat din punct de vedere al marimii acestuia, cat si din punct de vedere al utilizarii sale.

"Subventii pentru investitii": sunt surse de finantare a unor proiecte de investitii primite din afara societatii, dar pentru care societatea nu isi asuma obligatia de restituire, ci doar obligatia de a respecta destinatia initiala a fondurilor alocate.
"Provizioane pentru riscuri si cheltuieli": consecinta a respectarii principiului prudentei, provizioanele sunt surse de finantare constituite pe seama rezultatului (intrucat genereaza o crestere a cheltuielilor) in vederea acoperirii unor pierderi viitoare (moment in care anularea acestor provizioane genereaza obtinerea unor venituri).

"Imprumuturi si datorii asimilate": grupeaza sursele externe de finantare ale societatii, cu scadenta finala dincolo de exercitiul actual (ex.: imprumutul obligatar, credite bancare pe termen mediu si lung).
Stocuri de materii si materiale": sunt bunuri utilizate in procesul de productie, ce se regasesc (ex.: materii prime) sau nu (ex.: materiale) in productia obtinuta.
"Productie in curs de executie": ilustreaza valoarea exprimata in costuri efective a productiei lucrarilor si serviciilor neterminate pana la sfarsitul exercitiului curent.

"Productie": sunt informatii despre productia obtinuta ca urmare a propriei activitati (ex.: produse finite, produse reziduale).
"Stocuri aflate la terti": sunt stocuri asupra carora societatea detine drept de proprietate, dar aflate in posesia altor societati comerciale in scopul prelucrarii sau depozitarii.
"Marfuri": ilustreaza contravaloarea bunurilor achizitionate de societatea de la terti si destinate vanzarii.
"Provizioane pentru deprecierea stocurilor si productiei in curs de executie": surse pentru acoperirea eventualelor pierderi temporare de valoare, al caror mecanism de functionare a fost explicat anterior.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.