Contul de rezultate - imagine a performantei

Trimis la data: 2010-01-13
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Marina Turculet
Dimensiune: 70kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Va mai amintiti de multitudinea cerintelor informationale ale diverselor categorii de utilizatori ai informatiei financiar-contabile prezentate in capitolele precedente? Afirmam atunci ca asigurarea unei imagini reale asupra pozitiei financiare si performantelor unei entitati constituie obiectivul primordial al situatiilor financiar-contabile. Inregistrand evenimente trecute din viata unei entitati, contabilitatea ilustreaza, de fapt, efectele financiare ale acestora asupra entitatii in cauza.

Cursuri similare:

Ce intelegem, de fapt, prin pozitia financiara a unei societati la un moment dat? Raspunsul il reprezinta ansamblul resurselor economice, structura financiara, gradul de lichiditate si solvabilitate al acestei societati, informatii grupate in structurile de activ, datorii sau capitaluri proprii. Putem afirma ca sursa tuturor acestor informatii o constituie bilantul contabil, analizat in capitolul anterior.

Resursele sau structura financiara apartinand unei societati sunt informatii despre capacitatea acesteia de a genera lichiditati in viitor sau despre nevoile viitoare de creditare ale societatii respective. Totodata, ele se pot constitui in argumente aflate la dispozitia societatii, in vederea accederii la noi surse de finantare.
Gradul de lichiditate, respectiv solvabilitate, are in vedere ansamblul disponibilitatilor ramase in societate dupa onorarea obligatiilor scadente in perioada imediat urmatoare, respectiv pe o perioada mai mare de timp.

In interpretarea performantelor unei societati punem adesea un semn de echivalenta intre performanta, pe de o parte, si rezultatul obtinut, pe de alta parte. Desigur, ca sunt numeroase elemente de natura calitativa (ca de exemplu gradul de pregatire profesionala a personalului) ce nu pot fi evaluate si inregistrate in contabilitate, dar trebuiesc luate in calculul performantelor unei societati. In continuarea acestui capitol, insa, ne vom opri doar asupra rezultatului, indicator vizat de toti utilizatorii informatiei financiar-contabile.

In ce masura putem aprecia drept favorabila sau nu situatia rezultatului obtinut de societate tinand seama de prezentarea acestuia in marime absoluta prin intermediul bilantului contabil? Cum a fost obtinut acest rezultat? Ce posibilitati de corelare a rezultatului cu alti indicatori economico-financiari confera bilantul de mai sus?
Cu siguranta, raspunsurile la aceste intrebari ne obliga sa acordam contului de rezultate rolul informational pe care il merita. Drept urmare, sa privim si contul de rezultate al societatii respective.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.