Contul si dubla inregistrare

Trimis la data: 2010-01-06
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Osmin Popovici
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pentru a descrie situatia si miscarea fiecarui element patrimonial luat in parte, precum si a patrimoniului luat in ansamblul sau, contabilitatea a apelat la un procedeu specific metodei sale de lucru, conceput special pentru acest scop, si anume contul.
Astfel, fiecarui element patrimonial ii este asociat un cont, cu ajutorul caruia se inregistreaza, pe baza documentelor justificative, existentul la inceputul perioadei de gestiune, modificarile acestui element pe parcursul perioadei (cresterile - micsorarile), iar la sfarsitul perioadei de gestiune se calculeaza situatia finala a elementului patrimonial.

Cursuri similare:

Spre deosebire de bilant, care prezinta situatia tuturor elementelor de activ, datorii si capital propriu la un moment dat, contul are o sfera mult mai restransa, deoarece el face referire la un singur element patrimonial, dar pe care il detaliaza, aratand atat situatia acestuia la un moment dat, cat si modificarile pe care le sufera in cursul unei perioade de gestiune (luna).

Pentru a reflecta distinct cresterile si micsorarile unui element patrimonial, a fost adoptata forma bilaterala a contului (forma balantiera), care se considera ca raspunde cel mai bine acestei necesitati. Simplificat, contul se prezentata sub forma literei T; tocmai de aceea, in practica, vom intalni expresia "T - ul contului".
Relatia balantiera a contului este redata cu ajutorul ecuatiei de mai jos, care mai este cunoscuta sub numele de ecuatia contului:

Titlul sau denumirea contului - exprima numele elementului patrimonial (bun economic, sursa de finantare, proces economic sau rezultat financiar) caruia i s-a atasat contul, ca model de evidenta si calcul.
De exemplu, titluri de conturi sunt: Materii prime, Furnizori, Capital social, Venituri din dobanzi, etc. In plus, fiecarui cont ii este atribuit un simbol cifric, care usureaza activitatea practica. Astfel, avem: 512 Conturi curente la banci, 666 Cheltuieli cu dobanzile, etc.

Debitul si creditul contului - arata denumirea celor doua parti ale contului, cu ajutorul carora se realizeaza separarea celor doua tipuri de modificari (cresteri si micsorari) pe care le determina operatiile Data inregistrarii - reprezinta data care este consemnata in documentul justificativ ce sta la baza inregistrarii operatiei economico-financiare in cont.Explicatia operatiilor inregistrate in cont - consta in prezentarea, pe scurt, a continutului operatiei economico-financiare, cu indicarea documentului justificativ, sau, se poate folosi si varianta in care este scrisa denumirea (sau simbolul) contului corespondent.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.