Conturi bancare

Trimis la data: 2009-12-31
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Adrian Turcu
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Marea majoritate a operatiunilor bancare desfasurate pentru clientii bancii se reflecta in conturile bancare, care reprezinta un sistem de referinta pentru reprezentarea raporturilor bancilor cu persoanele pentru care banca efectueaza servicii.
Clientii bancaii, pentru marea majoritate a operatiunilor, se afirma si actioneaza ca titulari de cont.

Cursuri similare:

Contul bancar ca expresie a raporturilor dintre banca si client se defineste prin mai multe ipostaze : este un document contabil, este o conventie, este un instrument al comertului de banca.
Ca document contabil contul bancar este un tabel sinoptic al creantelor si datoriilor reciproce, ca o reflectare a operatiunilor efectuate,
Dar pentru efectuarea operatiunilor ambele parti trebuie sa accepte prin conventie un regim operational reciproc avantajos.

Astfel contul este preponderent o conventie asupra modulului de acoperire si stingere a creantelor si datoriilor intre cele doua parti corespondente.Regimul dobanzilor practicate reprezinta o alta latura a conventiei. De asemenea operarea in cont impune pentru banca prestarea unor servicii implicite, efectuarea operatiunilor de casa ale clientilor in conditii prealabil convenite si acceptate.

Semnificatia contului ca instument al comertului de baza este mai ampla.
Soldul contului titularului reprezinta o expresie a relatiilor de credit intre banca si titular.Astfel soldul creditor pentru pozitia initiala arata calitatea de creditor al titularului fata de banca.
Operatiunile care se succed in cont fata de banca duc la continua miscare a soldului. Fiecare nou sold este o pozitie provizorie pana la viitoarea operatiune.

Fiecare miscare in cont constata o operatiune si marcheaza un rezultat, stabilind o noua pozitie intre banca si titular.
Partile pot conveni daca operatiunile se desfasoara in limita disponibilului din cont, sau daca sunt permise si solduri debitoare, situatie in care titularul , beneficiaza de credite acordate de banca.
Contul bancar este, in mod specific, instrument de plata, in conditiile in care creantele sunt platite prin inscrierea in cont.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.