Conturile bancare

Trimis la data: 2009-10-01 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Dprina Pascu Dimensiune: 32kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ca expresie a raporturilor dintre banca si client, contul bancar se defineste prin mai multe ipostaze. In primul rand, este un document contabil, un tabel sinoptic al creantelor si datoriilor reciproce, o reflectare a operatiunilor efectuate. El arata situatia financiara a unui client in raport cu o banca. Contul este preponderent o conventie asupra modului de acoperire si stingere a creantelor si datoriilor intre cele doua parti implicate. In al treilea rand, contul bancar apare in postura de instrument al comertului de banca,
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Prin intermediul lor se evidentiaza o multitudine de operatiuni de incasari si plati folosind diverse instrumente de decontare, cum ar fi: cecurile, ordinele de plata, foile de varsamant etc. Toate operatiunile prin conturile curente au loc la solicitarea clientilor bancilor, fie de alte persoane in favoarea titularului de cont, fie date de titularul de cont in scopul platii catre creditorii sai.

Astfel, functia principala a contului curent este efectuarea operatiunilor de casierie ale titularului de cont, majoritatea bancilor aplicand un regim special de remunerare a soldurilor de disponibilitati din aceste conturi, pentru care bonifica, de regula, o dobanda redusa comparativ cu depunerile la termen (in cuantum de aproximativ 1/3 din dobanda conturilor de depozit, circa 10% pe an). Conturile curente reprezinta cea mai ieftina resursa pentru banca.

In schimb, aceasta resursa se incadreaza in categoria pasivelor cu volatilitate ridicata, banca putand dispune temporar in limita unui sold permanent, sold care ramane in contul clientilor. Aceste solduri permanente sunt folosite de banca, fie pentru fructificare prin acordarea de credite pe termen scurt, fie ca sursa de lichiditati.Acest tip de conturi functioneaza, de regula, pe sold de creditor, iar clientii trebuie sa aiba permanent in cont o suma minima, dar sunt si banci care nu impun cerinta privind existenta unei sume la deschiderea sau pe parcursul functionarii conturilor.

In general, comisioanele practicate de catre banci legate de operatiunile de casa derulate prin conturi se grupeaza in urmatoarele forme:Conturile de depozit numite si depozite la termen sunt disponibile atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice.Prin natura lor, conturile de depozit sunt menite sa asigure fructificarea unor sume banesti disponibile (fie ale firmelor, fie ale persoanelor) pe un termen cat mai indelungat. Termenele de depozit sunt prestabilite de regula o luna, 3, 6 sau 12 (perioade ce pot diferi de la banca la banca) sau chiar de la o zi la alta (overnight).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.