Convertoare analog digitale

Trimis la data: 2010-09-23
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 6.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dinu Mihai
Dimensiune: 54kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conversia in tensiune continua a marimilor de masurat fiind in general mai usor de realizat, convertorul analog digital are sarcina de a efectua conversia acestei tensiunii in semnal numeric.

Cursuri similare:

Din numeroasele posibilitati existente cele mai frecvent utilizate principii in sistemele de masurare includ:
-convertorul paralel
-convertorul cu aproximatii succesive
-convertorul tensiune frecventa si tensiune timp cu numararea impulsurilor
-convertorul cu urmarire

7.2. CA/D paralel (Flash Convertor)
Principiul acestui tip de convertor analog digital consta in compararea tensiunii de intrare Ux cu un numar n de tensiunii de referinta simultan. Astfel, pentru cazul unui convertor cu trei biti, schema de principiu este data in figura 3.1, in care ULSB=Uref / 7.

Sistemul logic poate fi constituit dintr o baterie de circuite basculante urmate de un decodor de prioritate.Acest tip de convertor analog digital este foarte rapid, timpul sau de conversie fiind limitat doar de timpul de propagare prin comparatoare si porti logice. Cu circuite logice ECL, frecventa de ceas poate atinge chiar si 50 * 100 MHz.

In acelasi timp, acest tip de convertor necesita un numar de comparatoare egal cu 2n-1 pentru un CA/D cu n biti. Astfel, pentru n=8 sint necesare 28-1=255 comparatoare, iar pentru n=10 sint necesare 210-1=1023 comparatoare.Daca viteza de conversie nu este esentiala este posibil sa se obtina o rezolutie mai buna cu ajutorul artificiului prezentat in figura 3.2.

Astfel, primul CA/D cu p biti face conversia bitilor celor mai semnificativi. Codul numeric cu "p" biti aplicati unui CD/A va genera tensiunea U'x , apropiata de Ux . La un sumator se obtine diferenta Ux - U'x care va fi convertita de un al doilea CA/D in "q" biti, corespunzatori celor mai putin semnificative biti ai codului final. Vor rezulta astfel n=p+q biti.

Deoarece Ux este aplicata si la primul CA/D si la sumator, ea trebuie pastrata constanta pe durata ambilor pasi ai conversiei. De aceea, la intrare se prevede un circuit de esantionare si memorare care mentine constanta tensiunea Ux.Cu acest artificiu se pot obtine timpi de conversie de citeva nanosecunde pentru o valoare de 4 biti. Se poate spune ca acest tip de CA/D are un viitor foarte promitator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.