Convertoare digital analogice

Trimis la data: 2010-09-23
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dorin Savulescu
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
6.1. Tipuri de convertoare digital analogice
Posibilitatea integrarii comutatoarelor analogice a permis dezvoltarea rapida a convertoarelor digital analogice (CD/A). Acestea convertesc un cod numeric intr o tensiune sau un curent proportional cu acesta. In sistemele de achizitie de date pentru masurari, el poate constitui interfata de iesire a calculatorului numeric permitind restituirea unei marimi analogice numerizate in prealabil si memorate, pentru a comanda un proces, o vizualizare, un plotter, etc.

Cursuri similare:

Valoarea analogica este suma curentilor insumati de pe intrarea inversoare a amplificatorului operational, care transforma curentul in tensiune. Astfel, inchiderea lui K1 aduce la amplificatorul operational curentul I1, inchiderea lui K4 duce la curentul I1 /8.

Exista numeroase variante de CD/A de acest tip, diferenta fiind mai ales in ceea ce priveste comutatoarele. Dezavantajul major al acestui CD/A este viteza mica de conversie datorata procesului de inversare a curentului prin rezistenta 2R la comutarea unui bit, care necesita descarcarea si incarcarea capacitatilor parazite ale comutatorului.

6.3.CD/A cu curenti ponderati
Inconvenientul dispare daca se utilizeaza curenti constanti si circuland in acelasi sens. Principiul consta deci in a creea curenti ponderati I, 2I, 4I, 8I, etc. si a insuma acesti curenti in functie de codul numeric.
Alegerea lui I se face astfel incit ponderea curentilor paraziti sa nu se simta, deci nu prea mic, dar nici prea mare pentru a nu incarca inutil consumul.

Acest tip de CD/A este realizat in general cu tranzistoare bipolare si numai in varianta integrata, singura capabila sa genereze tensiune VBE identice prin realizarea de suprafete ale emitatorilor proportionale cu curentii de colector.

Din aceasta familie fac parte CD/A realizate de diferite firme: Motorola MC 3408, Advanced Micro Devices AM 1408.Timpii de stabilire dati in catalog sint de 250 ns, la care se adauga raspunsul amplificatorului operational la treapta de tensiune. Acest tip de CD/A nu este totusi prea folosit datorita dificultatii de a realiza surse de curent stabile.

Structura de baza este o retea R-2R, dar curentii in rezistenta R-2R circula mereu in acelasi sens. Se pot utiliza rezistente de valoare mare fara a compromite viteza de conversie, ceea ce permite micsorarea erorilor datorate rezistentelor de fuga (citeva sute de ohmi) a comutatoarelor analogice.

Curentii foarte slabi pot fi influentati de curentii de polarizare ai amplificatorului de tensiune, de decalajul de offset, etc., de aceea aceste elemente pot afecta precizia sistemului.Doua deficiente pot fi semnalate in ceea ce priveste acest tip de CD/A. Prima se refera la faptul ca eroarea asupra unui curent ponderat corespunzator unui bit se repercuteaza in acelasi mod in toate conversiile in care acest bit este utilizat. A doua deficienta se refera la prezenta parazitilor de comutatie la fiecare schimbare a codului.

Este de fapt imposibil sa se asigure o functionare instantanee si simultana a tuturor comutatoarelor. Parazitii sint cu atit mai importanti cu cit comuta un numar mai mare de biti. Circuitele, prin banda de trecere limitata, reduc aceste zgomote, care in multe cazuri nu deranjeaza. Se poate utiliza si un circuit de esantionare si memorare dupa CD/A pentru a mentine iesirea decuplata pe perioada tranzitiei.Un CD/A de acest tip este AD 7533 al firmei Analog Devices. El poate converti codul numeric fie intr o tensiune unipolara 0 * 10 V, fie in tensiune bipolare -5 V * 5 V.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.