Convertorul cu dubla rampa

Trimis la data: 2010-09-28
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Eugen Boldea
Dimensiune: 45kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Se comuta intrarea integratorului pe o tensiune de referinta fixa de semn opus -Ur. Integrarea continua pina cind tensiunea U0 de la iesirea integratorului se anuleaza.

Cursuri similare:

Comparatorul va detecta trecerea prin zero si va opri numararea prin inchiderea portii. Acest numar N este proportional cu Ux si independent de R, C si de T-0.Aceasta inseamna o buna stabilitate in timp, rejectarea semnalelor parazite prin alegerea lui T=n•Tretea. Singura sursa de erori poate fi Ur.

Desi timpul de conversie creste, aceasta metoda da in multe aplicatii performante satisfacatoare. Se pot realiza precizii mai bune de 10-4, rezolutii de 1 mV, o liniaritate 0.005% din gama, o stabilitate de etalonare de citiva ppm/*C, o impedanta de intrare de ordinul GW, rejectie de mod comun de 150 dB in cc si 100 dB in ca.

CA/D cu dubla panta este pe de departe cel mai folosit in voltmetrele numerice cu care se masoara si alte marimi fizice convertite in tensiune cu ajutorul unor senzori adecvati. De aceea trebuie cunoscute limitele si perfomantele sale.

- Stabilitatea tensiunii de referinta. Ur este asigurata de diode Zenner. Acestea au rezistenta dinamica minima de 6.8V, iar coeficientul de temperatura (-0.062 %/*C * +0.06%/*C) minim, (zero) intre 5.1V si 5.6V. Se poate adopta si compensarea factorului de temperatura cu diode.
Variatia lui Ur nu depaseste de obicei citiva ppm/*C.

- Imperfectiunile comutatoarelor. Daca se utilizeaza tranzistoare J FET, acestea nu au rezistenta in conductie (R0N) nula, iar, pe de alta parte, in stare deschisa, are curenti foarte slabi de saturatie inversa, intre drena si grila si intre sursa si grila.

Acestia din urma se pot neglija dar R0N nu pentru ca se adauga la intrarea integratorului. S ar putea minimiza aceasta influenta prin cresterea lui R la intrare, dar atunci curentul devine comparabil cu cel de polarizare al amaplificatorului operational care va da erori.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.