Coordonate ale activitatii investitionale

Trimis la data: 2010-10-07
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 34
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dorina_P
Dimensiune: 60kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Actiunile sunt valori mobiliare, certificate, care atesta detinerea unei parti din capitalul unei societati, ceea ce ii confera posesorului calitatea de asociat si ii da dreptul sa participe la rezultatele financiare ale societatii in cauza. Aceasta este forma cea mai utilizata pentru constituirea si majorarea capitalului social al unei persoane juridice in tarile cu economie de piata. Asadar, actiunile sunt titluri de valoare negociabile la bursa si reprezinta o parte din capitalul unei societati comerciale, dand dreptul detinatorului de a participa cu vot deliberativ la adunarea generala a actionarilor, de a lua parte la administrarea si controlul societatii, de a participa la impartirea profitului.

Cursuri similare:

Actiunile nominative pot fi emise in forma materiala, pe suport de hartie sau in forma dematerializata, prin inscrieri in cont. Inscrisurile trebuie sa indeplineasca anumite standarde referitoare la imprimare, inscriere, securitate, pentru a se evita falsificarea lor. Actiunile dematerializate pot fi numai actiuni nominative.
Actiunile la purtator sunt actiunile pe care nu se specifica numele detinatorului, iar acestea se materializeaza in forma fizica. Ele se transmit fara nici o formalitate, cel care le detine fiind recunoscut ca actionar.

Actiunile comune (ordinare) sunt emise la infiintarea si majorarea capitalului unei societati, in timp ce actiunile preferentiale se emit numai cu ocazia majorarii capitalului social.
Actiunile ordinare dau drept de proprietate, de participare la luarea hotararilor in cadrul adunarilor generale ale societatii si la distibuirea profitului sub forma de dividende in functie de cota de participare la capitalul social, fara nici o favoare de alta natura.
Asadar, principalele drepturi pe care le confera actiunile ordinare sunt dreptul la vot si dreptul la dividend.

Fiecare actiune ordinara indreptateste detinatorul la un singur vot. Aceasta regula este instituita printr-o norma supletiva si, drept urmare, exista posibilitatea ca prin actul constitutiv sa se stabileasca un alt raport intre numarul actiunilor detinute de o persoana fizica sau juridica si numarul voturilor aferente. Concentrarea unui mare numar de voturi in mana unui singur actionar reprezinta o parghie prin intermediul careia se poate, in ultima instanta, dicta politica societatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.