Corespondenta de afaceri

Trimis la data: 2008-05-04
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 24
Nota: 5.80 / 10
Downloads: 6
Autor: Florentina
Dimensiune: 338kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Corespondenta de afaceri
Este un lucru bine cunoscut ca orice scrisoare echivaleaza cu o carte de vizita a celui ce o expediaza. Acest fapt este de o deosebita importanta in cazul corespondentei de afaceri, unde mesajul scris poate fi considerat drept reprezentant al societatii/ firmei care-l trimite, un mesager interesat in a crea climatul favorabil pentru buna desfasurare a unei tranzactii. Redactarea scrisorilor de afaceri constituie asadar un element esential in cadrul unei tranzactii, iar modalitatile de realizare a acestora s-au imbunatatit si amplificat de-a lungul deceniilor devenind - dupa unii autori - aproape o stiinta.

Cursuri similare:

Curs despre Corespondenta de afaceri
Totusi, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca datorita dezvoltarii tehnicilor de comunicatie, pe de o parte, cat si amplificarii schimburilor la nivel mondial, pe de alta parte, au aparut si modalitati noi si rapide de transmitere a mesajelor; dar in ciuda existentei telegrafului si a telefonului, a telexului si telefaxului, scrisorile comerciale continua sa-si pastreze locul si functia lor.

In fapt, abstractie facand de costul ridicat al mijloacelor de comunicatie modeme, majoritatea mesajelor transmise prin telegraf sau telefon trebuie confirmate in scris; in plus, chiar redactarea sau decodificarea unei telegrame sau a unui telex presupune din partea expeditorului si a destinatarului cunostinte care sunt incluse in tehnicile de redactare a corespondentei de afaceri in forma sa clasica.
Pentru a considera o scrisoare de acest tip bine realizata din punct de vedere tehnic, aceasta trebuie sa corespunda regulilor de claritate, concizie si curtoazie, circumscrise modalitatii comune de gandire care se concretizeaza in ceea ce literatura de specialitate numeste stil comercial.

Pentru a capta atentia cititorului, scrisoarea de afaceri trebuie astfel conceputa incat sa poata fi citita cu usurinta, frazele sa fie precise, clare, exprimate intr-o succesiune logica, pentru a exclude posibilitatea unei intelegeri eronate a mesajului.

Ceea ce trebuie deci evitat sunt frazele lungi, exprimarile intortocheate sau exAZagerate, repetarile ideilor sub diferite forme, deoarece ele nu fac decat sa lungeasca si sa ingreuneze lectura si intelegerea mesajului pe care vrem sa-l transmitem.

Concizia se poate realiza prin fixarea ideilor in propozitii scurte, grupate logic in paragrafe. Totusi, desi concisa, o scrisoare trebuie sa includa formulele necesare de politete si respect fata de destinatar.
Un alt aspect ce trebuie retinut la redactarea unei scrisori este concordanta dintre tonul acesteia si continut; in functie de mesajul pe care dorim sa-l transmitem, acesta poate fi ferm sau conciliant, persuasiv sau prietenesc etc.

Corectitudinea constituie de asemenea o cerinta importanta in redactarea coresponAZdentei de afaceri, deoarece scrisoarea poate fi folosita adesea ca document in relatiile dintre parteneri.
Cand ne referim la corectitudine, avem in vedere atat aspectele legate de continutul propriu-zis al mesajului (cifre, date, cotatii etc.), cat si de aspectele legate de corectitudinea gramaticala a exprimarii sau de lexicul selectat pentru transmiterea mesajului.

Astfel redactarea scrisorii se realizeaza prin folosirea unei terminologii specifice si printr-o larga selectie de fraze mai mult sau mai putin stereotipe. Este de asemenea necesara insusirea unei anumite modalitati de exprimare, influentata de obicei de o tendinta stilistica sau de alta, fiecare dintre ele subordonata scopului de abordare pozitiva a mesajului de catre destinatar.

1.1. Forma de prezentare a scrisorii (Lay-Out of the Letter)
Subordonata obiectivului avut in vedere la expedierea scrisorii - crearea unei impresii pozitive asupra partenerului - forma de prezentare a scrisorii contribuie la randul sau la obtinerea unei atmosfere favorabile pentru realizarea tranzactiei.

Astfel, pe langa selectarea limbajului si a tonului adecvat pentru textul scrisorii, scrisoarea necesita si o forma de prezentare atragatoare, realizata prin folosirea unui material de scris corespunzator - hartie de calitate superioara, o panglica buna - dar si o dactilografiere corecta si estetica. Pentru corespondenta oficiala (de afaceri, tehnica etc.) se folosesc de obicei coli de hartie cu dimensiuni standardizate; este posibila si folosirea unor alte dimensiuni justificate de necesitati tehnice sau de eficienta. in cazul operatiunilor repetabile care au in vedere obiecte de serie sau de mica valoare, se pot folosi - pentru anumite etape ale tranzactiei -si formulare tipizate. Acestea includ cererea de oferta, oferta, specificatiile tehnice, lista de colisaj, factura, instructiunile de transport etc.

Pentru a obtine un aspect estetic al scrisorii trebuie sa se respecte cateva cerinte:
- plasarea echilibrata a textului dactilografiat pe coala de hartie, in functie de lungimea acestuia;
- lasarea unei margini de 2,5-3 cm. in partea stanga a colii de hartie;
- alinierea capetelor de- rand in partea dreapta a colii de hartie cat mai uniform posibil, lasand un spatiu de minimum 1 cm.;
- evitarea despartirii cuvintelor in silabe la capatul randului;
- dispunerea textului in paragrafe, lasand intre acestea un interval suplimentar fata de randurile din text;
- continuarea textului pe o fila noua numai daca acesta contine minimum doua randuri (la fila de continuare se fac in coltul din dreapta jos al primei file urmatoarele mentiuni: -/ 2; sau - over);
- mentionarea pe a doua fila a antetului de report (constand din denumirea exAZpeditorului si a destinatarului), a datei scrisorii si a numarului de pagini.
Exemplu: "ELECTRONUM S.A.": KINSLEY & KREE, LTD LONDON;... Febr. 2nd 199... -2-.
- eventuala atasare la scrisoare a diverselor documente denumite "anexe" (liste de preturi, cataloage, brosuri, facturi, conosamente etc.) cu mentionarea lor in finalul scrisorii, in partea din stanga la nivelul semnaturii sau mai jos (in limba engleza se folosesc pehtru "anexe" abrevierile End./ En./ Enc/ Enclos).
Exemplu: Enc. Invoice... Yours faithfully, John Smith.
- evitarea post-scriptumului (PS), care poate crea destinatarului impresia unei neglijente din partea expeditorului scrisorii.

In uzanta internationala exista doua forme principale de aranjare a textului in pagina: forma dantelata, folosita in special de firmele din Marea Britanie si forma bloc, preferata de firmele americane. Aceasta din urma este considerata si ca forma moderna de asezare in pagina, fiind folosita intr-o masura tot mai mare. Ca variante ale lor se intalnesc forma semi-bloc si forma bloc modificata. Fiecare dintre acestea prezinta urmatoarele caracAZteristici distinctive:

1. Forma dantelata
Primul rand al fiecarui paragraf nou va fi retras cu 8-10 intervale de la linia marginala stanga. Randurile constituind adresa interioara, formula de incheiere si semnatura se vor dactilografia retrase cu 3-4 intervale fata de randul superior.

2. Forma bloc
Toate elementele scrisorii (adresa interioara, formula de incheiere, semnatura etc.) incep de la linia marginala stanga.
Intre paragrafe este lasat un spatiu dublu fata de spatiul dintre randuri.

3. Forma semi-bloc
Textul scrisorii propriu-zise se dactilografiaza in forma dantelata.
Randurile constituind adresa interioara, plasate in stanga si randurile constituind formula de incheiere si semnatura, deplasate la dreapta, se dactilografiaza in forma bloc.

4. Forma bloc modificata
Textul se dactilografiaza integral in forma bloc.
Data si randurile constituind formula de incheiere si semnatura sunt deplasate la dreapta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.