Corespondenta economica - scrisori si acte

Trimis la data: 2010-06-15
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 5.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Peter Alice
Dimensiune: 36kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Este o scrisoare prin care o persoana fizica, in calitate de cetatean sau salariat, solicita din partea organizatiei unde lucreaza sau din partea institutiilor si organelor de stat care indeplinesc servicii publice anumite drepturi prevazute de lege.Cererea personala se mai numeste si petitie, cel care o adreseaza petitionar, iar dreptul, prevazut de lege, drept de petitionare. Dreptul de petitionare este reglementat prin lege, care garanteaza exercitarea lui. Legea prevede si modalitatile de exercitare si sanctiunile pentru unitatile sau salariatii care nesocotesc acest drept.

Cursuri similare:

Caracteristicile de redactare a cererii personale: ca structura se deosebeste de cererea oficiala, fiind compusa din urmatoarele elemente:
- formula de apel (de adresare) mentioneaza functia conducatorului unitatii careia i se adreseaza cererea, insotita de cuvantul ,,Domnule...."

- textul scrisorii (cererii) se amplaseaza in centrul paginii, in raport cu celelalte elemente. Redactarea textului trebuie sa tina seama de anumite reguli de aranjare a elementelor intr-o ordine prestabilita. Astfel: introducerea incepe cu expresia ,,Subsemnatul(a)" urmata de numele, prenumele, locul de munca, calitatea, adresa petitionarului; concluzia este al doilea element al textului cererii si constituie obiectul acesteia. In multe cazuri, ea este urmata de o motivare fundamentata; aceasta poate lipsi insa in cazul cererilor simple ca: legalizari de acte, adeverinte etc.;

- incheierea este un element facultativ, constituit dintr-o formula de respect, de multumire sau de salut;- semnatura solicitantului se amplaseaza sub text, spre dreapta; adresarea scrisorii se face in subsolul paginii, realizata prin completarea formulei initiale cu denumirea unitatii (Domnului Director General al Institutului de Informatica Bucuresti).

In cererile dactilografiate, formulele de adresare finale se scriu ca si cele initiale, cu majuscule si fara prescurtari;- data se amplaseaza la stanga, sub text. Din punct de vedere legal, la cererile prezentate personal, data cererii este considerata data la care a fost inregistrata la unitatea destinatara.Pentru cereri se folosesc coli A4. Cererile personale pot fi insotite de un memoriu, prin care se detaliaza motivarea cererii. In unele cazuri, cererea, ca atare, imbraca forma unui memoriu.

Memoriul intocmit de o persoana fizica este un document prin care aceasta expune documentat o problema legata de persoana sa, evenimente dintr-o perioada trecuta, legate de persoana autorului si care explica sau fundamenteaza obiectul cererii.Memoriul de activitate (de titular sau de lucrare) - serveste pentru promovarea in munca sau pentru obtinerea unor grade in serviciu. Se aseamana cu cererea personala, avand un scop bine definit, ce se arata, de obicei, in final; este bine documentat, prin enumerarea unor date sau fapte in sustinerea obiectului solicitat.

Memoriul justificativ este folosit pentru a certifica si motiva o anumita actiune savarsita ca urmare a unei dispozitii sau reiesind din sarcinile de serviciu ale titularului. Fara sa fie o cerere propriu-zisa, sensul memoriului justificativ este fundamentarea (subinteleasa) a unei cereri de a primi aprobarea forului ierarhic superior sau a altui for pentru o anumita actiune (folosirea unor materiale, cheltuirea unor sume de bani, repararea unor fonduri fixe etc).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.