Coroziunea

Trimis la data: 2014-05-18
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: tase09
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui curs:
Coroziunea = distrugerea fizico-chimica, spontana, ireversibila a metalelor si aliajelor sub actiune chimica, electrochimica sau biologica. se manifesta prin reactii la suprafata metalica expusa mediului cu rezultat = trecerea metalului in stare ionica.
Coroziune
-chimica (in gaze uscate)
-electrochimica (in mediu de electroliti)
Cauza principala a coroziunii este instabilitatea termodinamica a metalelor de implant, capacitatea lor foarte mare de a trece din stare metalica sub forma de combinatii chimice prin interactiunea cu mediul cu care vin in contact.
Coroziunea aliajelor care are loc in atmosfera este electrochimica fiind datorata umiditatii din mediu.
Degradarea metalelor si aliajelor ce se gasesc in contact cu medii neionice, mai ales gaze industriale (oxigen, sulf, hidrogen sulfurat, oxizi de sulf si de azot), dar si in alte medii cum ar fi topiturile neionice, mai ales la temperaturi inalte, reprezinta aspecte ale coroziunii chimice.

Coroziunea in mediu de neelectrolit ( produse petroliere ) este tot neelectrochimicaPrincipala caracteristica a coroziunii chimice in gaze la temperaturi inalte consta in faptul ca produsii interactiunii metal-gaz raman in general pe suprafata metalului sub forma de pelicule sau filme de grosimi si culori diferite.
Mediu de gaze poate fi, oxigen dioxid de carbon, oxid carbon, hidrogen sulfurat,vapori apa, etc
O pelicula stabila si aderenta la suprafata metalului din care provine si de o anumita grosime, poate frana in mare masura dezvoltarea procesului de coroziune.

Caracterul protector al peliculelor de oxid este apreciat cu ajutorul criteriului dat de Pilling si Bedworth si anume dupa valoarea coeficientului de expansiune care reprezinta Voxid/Vmetal.
Vox=Mox/dox.n si VM=AM/dM iar Mox si dox sunt greutatea molara si densitatea oxidului, iar AM si dM sunt greutatea atomica si densitatea metalului, n-numarul atomilor metalici din oxid.
Filmul de oxid este protector cand volumul molar al oxidului Voxid format in urma oxidarii este mai mare decat volumul molar al metalului distrus VM.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.