Costurile indatorarii

Trimis la data: 2010-06-24
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 1
Autor: Mihalea rodica
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acest Standard International de Contabilitate revizuit inlocuieste IAS 23 - "Capitalizarea costurilor indatorarii", care a fost aprobat de Consiliu in martie 1984. Pe parcurs acest standard a suferit unele modificari astfel incat Standardul revizuit intra in vigoare la 1 ianuarie 1995.Acest standard are ca scop delimitarea unor prelucrari contabile care sa vizeze cheltuielile privind imprumuturile solicitate de entitati. IAS 23 propune ca toate cheltuielile relative la imprumuturi (de ex. dobanzile) sa fie tratate ca fiind cheltuieli ale exercitiului la care se refera, iar ca alternativa sa fie considerate un element al costului activului finantat prin imprumuturi.

Cursuri similare:

Dobanda - reprezinta un venit insusit de proprietarul oricarui capital intrat intr-o activitate economica sub forma de excedent in raport cu capitalul avansat. Din punctul de vedere al creditorului dobanda este suma de bani primita de cel care depune bani intr-un cont la o banca sau la o alta institutie financiara. In ceea ce priveste debitorul, dobanda reprezinta suma datorata pentru imprumutul obtinut.
Fondurile - sume de bani alocate unei entitati si care, de regula, au o destinatie speciala.

Descoperit de cont - facilitate bancara in cadrul careia banca stabileste pentru o entitate un plafon, in limita caruia aceasta poate utiliza sume de bani, chiar daca in contul curent al entitatii nu exista disponibil.
Imprumut pe termen scurt si lung - reprezinta un avans de finantare acordat de unul sau mai multi creditori catre unul sau mai multi debitori. In mod normal, la imprumultul luat se plateste o dobanda, iar termenul de scadenta poate varia de la foarte scurt la foarte lung.

Costurile indatorarii trebuie inregistrate ca o cheltuiala in perioada in care ele au aparut.Pe baza tratamentului contabil de baza, costurile indatorarii se recunosc ca o cheltuiala in perioada in care ele au aparut, fara a se tine cont de felul in care imprumuturile sunt utilizate.IAS 23 - "Costurile indatorarii" stabileste drept tratament contabil de baza includerea pe cheltuieli a tuturor costurilor indatorariipe masura ce apar.

Situatiile financiare trebuie sa prezinte politica contabila adoptata pentru costurile indatorarii. In prezentarea situatiilor financiare, regula este aplicarea tratamentelor alternative trebuie sa faca obiectul unor prezentari in cadrul notelor explicative. Deci, aplicarea tratamentului contabil alternativ va obliga pe cei care pregatesc situatiile financiare sa ofere informatii specifice in aceasta directie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.