Creditare bancara

Trimis la data: 2010-05-09
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 36
Autor: Moldovan Mioara
Dimensiune: 33kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aspectul macroeconomic al creditului:creditul poate fi vazut ca un process de redistribuire a produsului intern brut, process prin care se mobilizeaza resursele financiare de pe piata si se repartizeaza direct sau indirect, avand drept obiectiv atingerea unor tinte economico sociale.

Cursuri similare:

CREDITUL are 3 functii la nivel macroeconomic:
1.Functia de repartitie - unitatile cu excedent de resurse (UER) dau cu imprumut unitatilor cu deficit de resurse (UDR) care prin activitatea lor demonstreaza ca vor si pot sa ramburseze banii.In acest fel creste gradul de concentrare al capitalurilor.

2.Functia de control - bancile dau credite pentru obiective clar stipulate in contract si prin normele bancare vor urmari utilizarea creditului in scopul respective. Urmarirea utilizatorului creditului presupune verificari periodice ale situatiei financiare a imprumutatului. Orice abatere de la indicatorii stabiliti, reprezinta un avertisment pentru banca, care poate lua masuri adecvate pana la oprirea creditului. Bancile vor da credited oar intreprinderilor rentabile.

3.Functia de emisiune monetara - bancile comerciale si bancile comerciale creeaza moneda monetizand active care prin natural or nu sunt bani, forma prin care se manifesta aceasta moneda creeata este reprezentata prin mijloace de plata.

Institutiile financiar nebancare (IFN) - chiar daca desfasoara unele actiuni asemanatoare cu bancile nu sunt centre creatoare de moneda.
Creatia monetara a bancilor comerciale nu este nelimitata, deoarece acestea trebuie sa atraga permanent resurse lichide cu care sa-si acopere moneda non create.

O banca comerciala creaza moneda prin 4 mecanisme:
a) Monetizarea activelor reale:
- o banca cumpara de la un client al sau un imobil

In momentul in care banca incaseaza cambia de la banca emitenta a acesteia si cand clientul "X" ramburseaza creditul de trezorerie luat , are loc procesul de desfiintare a monedei.
In cazul monetizarii imobilului si devizelor, moneda create este definitiva, pe cand in situatiile "c" si "d" este temporara, cand creditul este rambursat se desfiinteaza Intermediarii financiari.
In activitatea financiara, intermediarii au un loc important, iar rolul lor nu va disparea curand.
Intermediarii financiari, chiar daca maresc costurile finantarii, deoarece si ei sunt entitati cu profit , au si o functie care ii face de neinlocuit.

Au functia de a agrega resursele monetare.
-strang resurse de la UER si le redistribuie la UDR;
-strang sume relative mici de la foarte multi si acorda imprumuturi relativ mari unui numar de entitati mici;
-bancile atrag resurse de la UER pe termene relativ scurte si acorda imprumuturi UDR pe termene relative lungi.
Bancile intermediind resurse financiare obtin venituri sub forma de dobanzi.Bancile atragand de pe piata resurse au costuri sub forma de dobanzi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.