Creditarea bancara

Trimis la data: 2010-05-29
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 96
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Tudor_P
Dimensiune: 105kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Oferta de capitaluri de imprumut este o oferta de resurse create prin (1) procesul de economisire si o oferta (2) de instrumente de plata (instrumente monetare) create de banci prin procesul de monetizare.
Din punct de vedere economic procesul de creditare este intrinsec legat de procesul de economisire, acesta din urma fiind realizat atat de agentii economici cu resurse suplimentare (inclusiv statul) cat si de gospodarii.

Cursuri similare:

Ca orice proces, creditarea porneste de la cei care dispun de resurse banesti temporare ("unitati care economisesc") si le distribuie celor care au nevoie temporara de respectivele resurse ("unitati cu deficit de resurse financiare" - alte firme, gospodarii si stat).
Intalnirea celor ce dispun de fonduri cu cei care au nevoie de fonduri se realizeaza pe piata financiara. Procesul de creditare nu se poate desfasura in absenta unor piete de fonduri eficiente a caror rol de baza este de a permite intalnirea cererii cu oferta. Exista mai multe institutii cu rol de intermediari financiari.

La nivel macroeconomic, procesul de creditare poate fi vazut ca "un proces de redistribuire a unei parti din PIB sau din venitul national, prin care se mobilizeaza resursele financiare din economie si se repartizeaza direct sau indirect (prin intemediul crearii unor mijloace de plata) cu scopul atingerii unor obiective economice si sociale" (N. Dardac, Teodora Vascu - Moneda si Credit, Ed. ASE, 2002). In concluzie la nivel macroeconomic creditul are trei functii:

a) de repartitie - "unitatile care economisesc" dau cu imprumut "unitatilor cu deficit" si care demonstreaza ca prin activitatea lor pot si vor sa ramburseze creditul luat, cu alte cuvinte prin acest proces creste gradul de concentrare a capitalului;
b) de control - de regula, acordarea unui credit se face pentru un anumit obiectiv clar stipulat in contract iar urmarirea si eficienta utilizarii acestuia permite reducerea initiativelor nerentabile.

Impreuna cu alti factori, pretul de echilibru dintre cererea si oferta de bani (dobanda) permite reglarea cererii si ofertei de bunuri, contribuind indirect la stabilitatea preturilor.
c) de emisiune monetara - bancile (comerciale si centrale) monetizeaza anumite active, care nu sunt moneda, sub forma mijloacelor de plata, care devin la randul lor moneda, deoarece participa la stingerea datoriilor intre partenerii comerciali.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.