Creditul bancar si titlulurile de credit

Trimis la data: 2010-06-26
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 34
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Daniela_C
Dimensiune: 73kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Alaturi de moneda, creditul si sistemul bancar constituie un suport important al vietii economice, caruia, in conditiile contempoAZrane, ii revine un rol din ce in ce mai mare.
1.1. Creditul: continut, functii si caracteristici
Potrivit literaturii de specialitate, economia de piata presupune libertatea creditului, respectiv posibilitatea intreprinzatorului de a avea acces liber la capital, pe baza mecanismului pietei, precum si libertatea proprietarului capitalului de a si-l valorifica in aceste conditii.
Cuvantul credit are o origine latina, "credere" desemnand increderea pe care creditorul o are in debitor. Existenta unor relatii de credit este atestata arheologic din cele mai vechi timpuri, inca inainte de aparitia bancilor. Codul lui Hammurabi de la inceputul mileniului al II-lea i.e.n. contine reglementari referitoare la raporAZturile de creditare. La fenicieni, greci si romani, precum si in evul mediu, activitatea camatarilor era considerata un "rau necesar". Relatiile de credit au devenit indispensabile pentru functionarea mecanismului economic abia in timpurile moderne, odata cu dezvoltarea pietelor financiare.

Creditul este o relatie baneasca care ia nastere in legatura cu acordarea de imprumuturi banesti sau sub forma de bunuri materiale si servicii unor persoane fizice sau juridice, iar rambursarea urmeaza sa se efectueze la o data ulterioara, numita scadenta.
Caracterizand specificul creditului, Virgil Madgearu arata ca, prin credit se intelege "schimbul de bunuri actuale contra bunurilor viitoare, valorificarea unei obligatii viitoare pentru o afacere prezenAZta. Deci, creditul este o afacere in care prestatiunea si contraprestatiu-nea sunt separate in timp".

Subiectii relatiei de creditare, care sunt creditorul si deAZbiAZtorul. Creditorul este persoana fizica sau juridica care avanseaza conAZdiAZtionat, pentru un interval de timp, capital. Debitorul este persoana fizica sau juridica care, in schimbul dreptului de folosinta asupra obiectului creditului, se obliga sa restituie creditorului, dupa o anumita perioada, suma primita sau contravaloarea bunurilor sau serviciilor avansate impreuna cu dobanda aferenta.

In functie de natura lor, subiectii relatiei de creditare pot fi persoane particulare, agenti economici sau state. Intreprinderea si populatia apar frecvent atat in postura de debitor cat si in postura de creditor. Pe plan intern, de regula, statul este debitor dar in raporAZtuAZrile internationale statul poate sa apara atat ca debitor cat si in postura de creditor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.