Creditul international

Trimis la data: 2010-09-20
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 5.69 / 10
Downloads: 154
Autor: Alina Matei
Dimensiune: 34kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Activitatile economice desfasurate pe plan intern sau in context international cer, in anumite situatii si in anumite proportii, fonduri formate prin repartitia internationala de credit. Aceasta repartitie genereaza un fenomen economic de repartitie internationala avind caracteristicile creditarii. Relatiile de credit, ca parte obiectiva a fenomenului economic respectiv, formeaza continutul economic al categoriei de piata internationala de credit.Piata creditului international este constituita din totalitatea relatiilor de credit formate intre participantii la schimburile economice internationale, a mijloacelor, tehnicilor si institutiilor financiar-bancare, prin intermediul carora se deruleaza aceste relatii.

Cursuri similare:

In cadrul pietei creditului international creditele sunt contractele intre debitorii si creditorii externi, in scopul finantarii schimburilor internationale.Intre piata creditului international si pietele de credit nationale exista o stransa interdependenta, generata atat de gradul de participare a unei economii la diviziunea internationala a muncii, cat si de existenta sau inexistenta convertibilitatii monedelor.

Piata creditului international nu are o organizare stabilita de anumite organisme internationale. In perioada actuala ea cunoaste o structura flexibila sub aspectul operatorilor care actioneaza in calitate de debitori si creditori externi precum si in ce priveste diversitatea obiectelor de creditare a naturii creditelor, a tehnicilor de realizare a operatiilor, a costului si mecanismelor de garantare a creditelor.
Creditele clasice internationale si imprumuturile se bazeaza pe principiul locului unic de imprumut si valutei unice (de obicei - valuta creditorului).

De exemplu: o firma franceza primeste credit in Londra in lire sterline. De la sfarsitul anilor 50 treptat s-a format piata euro, care continuu isi extinde dimensiunile, demonstrand viabilitatea pietei nereglementate de stat, insa evidentiindu-si fragilitatea.

Particularitatile pietei internationale a creditului .
1. Dimensiuni mari.
2. Lipsa granitelor temporare spatiale.
3. Particularitatea institutionala
4. Limitarea accesului debitorilor pe piata capitalului imprumutat.
5. Utilizarea valutelor tarilor conducatoare si a unor unitati valutare internationale in calitatea valutei tranzactionale.
6. Universalitatea si globalizarea pietei internationale a creditului.

7. Proceduri standardizate simple utilizate la incheierea tranzactiilor cu utilizarea tehnologiilor computerizate noi
8. Costul creditului pe piata internationala a creditului.
9. Profitabilitatea mai inalta a operatiunilor in eurovaluta decat in valuta nationala..
10. Diversificarea sectoarelor pietei internationale a creditului, inclusiv a europietei.
Structura pietei internationale a creditului

Problema controlului activitatii pietei internationale a creditului si pietei euro.Piata internationala a creditului si mai ales sectorul ei principal - piata euro se afla in afara sferei controlului national si international. Particularitatea pietei euro consta in lipsa cerintelor de rezerve in depozite si credite (cu exceptia tarilor separate), precum si a limitelor marimii ratelor dobanzii.

Aceasta inlesneste miscarea necontrolata a masei capitalului imprumutat, evitand granitele de stat, precum si reglementarea, provocand patrunderea neasteptata a banilor "fierbinti" pe pietele nationale a capitalului imprumutat sau "fuga" capitalului, marirea operatiunilor speculative.

Creditul international se caracterizeaza prin urmatoarele particularitati: creditori si debitori sunt persoane juridice private (banci, companii), guverne, institutii si organizatii de stat, institutii valutar-creditare regionale si internationale;mijloacele imprumutate sunt folosite in tara debitorului drept capital care aduce dobinda;drept sursa a dobinzii pentru imprumut serveste munca lucratorilor salariati din tara debitoare.

Principiile creditului international exprima legatura lui cu legitatile economice ale pietei si sunt utilizate pentru realizarea problemelor curente si strategice ale participantilor pietei si ale statului.
In principiu, functiile creditului international de asemenea sunt similare celor ale creditului intern, numai ca se realizeaza la un nivel mai inalt.

Rolul creditului international in dezvoltarea economiei
In procesul indeplinirii functiilor interdependente, creditul international joaca un rol atat pozitiv cat si negativ in dezvoltarea economica.Rolul pozitiv al creditului international consta in accelerarea dezvoltarii factorilor de productie prin asigurarea continua a procesului de productie si prin extinderea productiei. Astfel apare raportul de reciprocitate, unde creditul international indeplineste functiile de legatura si de transmitere, influentand relatiile economice externe. El contribuie la accelerarea procesului de productie .

2. Categoriile creditului international. Tehnica acordarii si rambursarii creditului international.In cadrul internationalizarii productiei si a schimbului, creditele internationale utilizate pentru finantarea tranzactiilor economice internationale au capatat diferite forme. Diferiti autori propun diferite modalitati de clasificare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.