Creditul si dobanda

Trimis la data: 2009-06-28
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: ALur Froga
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Creditul este operatiunea prin care o parte numita creditor, pune la dispozitie resurse proprii sau imprumutate unei alte parti, numita debitor, in schimbul unui pret (dobanda) si sub constrangerea respectarii unor conditii.

Cursuri similare:

Creditorii traditionali sunt bancile, insa in aceeasi categorie se mai inscriu si persoanele fizice si corporatiile care cumpara obligatiuni, precum si autoritatile locale sau centrale. Gama creditorilor este diversificata, iar in perioada actuala nu se mai pot identifica "creditori puri" sau "debitori puri". Afirmatia se poate ilustra prin urmatorul exemplu:

O banca comerciala acorda imprumuturi pe diverse termene (este in pozitia de creditor) si primeste imprumuturi pe termen scurt de la alte banci pe piata interbancara (este in pozitia de debitor).
Asadar, incadrarea in una sau alta dintre categorii depinde de unghiul din care se efectueaza analiza. Cu toate acestea, este recunoscut faptul ca un creditor trebuie sa dispuna de un excedent monetar pe care urmareste sa il plaseze in conditii avantajoase.
Raporturile juridice consfintesc dreptul creditorului asupra debitorului si obligatia acestuia din urma fata de primul, in legatura cu suma imprumutata si cu pretul creditului.

Rambursarea creditului vizeaza nu numai principalul ci si dobanda aferenta acestuia. Promisiunea de rambursare este asumata de debitor din momentul acceptarii conditiilor din contractul de credit si a semnarii acestuia.Suma imprumutata de catre banca este supusa riscului de nerambursare si de imobilizare. Riscul de nerambursare consta in potentialele pierderi ce se pot inregistra de catre creditor ca urmare a nerambursarii integrale sau partiale a capitalului imprumutat si dobanzii aferente, precum si ca urmare a intarzierii la plata fata de scadentarul initial.

Acesta se poate manifesta ca urmare a falimentului debitorului, ca urmare a unor dificultati financiare temporare sau datorita relei vointe a debitorului.Riscul de imobilizare (sau de plisa de lichiditate) consta in imposibilitatea returnarii depozitelor catre deponenti ca urmare a lipsei temporare de lichiditati la nivelul bancii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.