Cresterea economica - politici si strategii

Trimis la data: 2010-11-02
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 44
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina Turculet
Dimensiune: 85kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de "crestere economica" este formulat ca atare numai de secolul al XX-lea, dar in mod neexplicit economisti au studiat probleme de macroeconomie in legatura cu diviziunea muncii la scara sociala. Inca din secolul al XVIII-lea problemele cresterii economice au concentrat atentia economistilor ca demersuri incipiente privind functionarea economiei; studiul problemelor macroeconomice a fost abordat de A. Smith si D. Ricardo vizand diviziunea sociala a muncii. In prima parte a secolului al XX-lea cercetarea macroeconomica s-a intensificat pe fondul crizelor economice. Keynes propune un macromodel economic pentru iesirea din criza. Dupa Al II-lea Razboi Mondial neokeynesienii realizeaza sinteza intre conceptia dinamica si abordarea macroeconomica. Se contureaza Teoria cresterii economice, de care s-au ocupat economisti renumiti, ca Paul Samuelson, Francois Perroux si altii.

Cursuri similare:

In SCN, un indicator macroeconomic important este venitul macroeconomic, venitul global (Y), care exprima valoarea emisiunii macroeconomice vanduta pe piata si transformata in venituri ale agentilor economici. Metoda de calcul a venitului national prin insumarea veniturilor realizate de posesorii factorilor de productie participanti la activitatea economica se numeste metoda repartitiei sau insumarii veniturilor. Potrivit acestei metode, VN va cuprinde salarii, rente, dobanda neta, profiturile.

Toate aceste venituri obtinute de participantii nationali la crearea productiei sunt supuse impozitarii directe. Prin corectarea VN creat, cu soldul transferurilor curente - incasari si plati - in raport cu strainatatea (STCS), se obtine venitul national disponibil(VND):
VND=VN + STCS VND este un venit net. Daca la acesta adaugam amortizarea, se obtine venitul brut disponibil (VBD).
Indicatorul consumului macroeconomic (C) exprima cheltuielile de consum ale tuturor agentilor economici pentru cumpararea de bunuri de consum si achizitionarea de servicii personale sau colective.

Acesti indicatori macroeconomici vor fi analizati pe larg in capitolul urmator, "Venitul, consumul si investitiile".
In sens economic, investitiile reprezinta procesul producerii si acumularii de capital. Spre deosebire de bunurile de consum, bunurile de investitii, sau de capital, nu satisfac in mod direct nevoile umane, fiind folosite la producerea altor bunuri. Astfel, unii economisti, atunci cand analizeaza investitiile, au in vedere doar investitiile reale, nu si investitiile financiare (precum cumpararea de bonuri guvernamentale).

Investitia reala este una din cele patru componente ale cheltuielilor totale din PNB, alaturi de cheltuielile pentru consum personal, achizitiile guvernamentale de noi bunuri materiale si servicii, precum si exporturile nete. Avand in vedere ca este mai usor sa se amane achizitia de bunuri capital decat sa se amane achizitia de bunuri de consum, cheltuielile pentru investitii sunt mult mai putin stabile decat cheltuielile pentru consum. Atunci cand se produce un declin in cheltuielile de investitii, apare o cerere mai redusa de imprumuturi, care, la randul ei, implica o scadere a costului imprumutului. Scaderea costului investitiilor devine un nou stimulent pentru investitii, iar proiecte care au fost amanate se reiau. Efectul va consta in inviorarea investitiei totale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.