Cresterea lopatarului

Trimis la data: 2010-02-22
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_T
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Corpul este alungit, inalt si gros in zona abdominal anterioara. Profilul dorsal este o linie usor concava de la baza rostrumului si pana la baza caudalei. Talia este mare. Corpul este lipsit de scuturile osoase specifice sturionilor cu exceptia unor solzi mici situati in lungul liniei laterale si la baza inotatoarelor dorsala si pectorale. Pielea este neteda.
Capul prezinta un rostru foarte alungit (30 % din lungimea corpului), comprimat dorso-ventral, mai lat in jumatatea anterioara si cu varful rotunjit. Gura este situata ventral, este mare si expansiva. Ochii mici sunt amplasati la baza rostrului.

Cursuri similare:

Operculele mari, sunt completate de o formatiune tegumentara elastica. Aparatul branhial este bine dezvoltat, caracteristic pestilor planctonofagi ; suprafata de filtrare este de cca 2 ori mai mare decat la exemplare de aceeasi talie din specia Aristichthys nobilis (novac).
Scheletul este cartilaginos in cea mai mare parte, exceptie fiind maxilarele care sunt constituite din formatiuni osoase.
Inotatoarea dorsala este situata in jumatatea posterioara si caudala este heterocerca.

Rostrul si operculele prezinta o retea dezvoltata de receptori tactili. Mugurii gustativi sunt numerosi si bine dezvoltati in cavitatea buco-faringiana si pe arcurile branhiale. Spinii branhiali sunt numerosi si lungi, situati pe suprafata arcurilor branhiale, Toate aceste formatiuni au un important rol in detectarea, capturarea si selectia activa a hranei.Tubul digestiv prezinta valvula spirala specifica sturionilor, este lung si are pereti bine dezvoltati si vascularizati. Vezica inotatoare este unilobata si comunica la partea anterioara cu tubul digestiv. Culoarea este gri, in diverse nuante, pana la negru in zona dorsala si alb-cenusiu in zona abdominala.

Dimensiunile obisnuite sunt 50-70 cm la varsta de un an, 90-110 cm la varsta de doi ani si 180-220 cm (60-80 kg) la 15-20 ani.
Traieste in arealul natural (bazinul hidrografic al raului Mississippi) in rauri si lacuri, bogate in plancton. Matur sexual ajung la varsta de 7-8 ani, masculii si la 10-13 ani, femelele.
Reproducerea in arealul natural are loc la temperatura apei de 11-14oC, in rauri, in zone cu pietris, la adancimi de 2-10 m, in zone cu curent puternic si apa bine oxigenata. Femelele se reproduc odata la 2-3 ani. Prolificitatea totala a femelelor este de 100.000 icre si acestea au diametrul de 2,5-3,0 mm (nehidratate). Icrele adera la substrat. Incubatia dureaza 7-10 zile. Resorbtia sacului vitelin are loc la 5-6 zile dupa eclozare.

In primele zile, hrana este constituita din cladocere, copepode si larve de insecte. La varsta de 30 zile puii au lungimea mai mare de 10 cm (rostrul apare dupa 10 zile de la eclozare) si seamana perfect cu parintii. Incep hranirea activa prin filtrarea apei si hrana este constituita din plancton, detritus, zoobentos si chiar pesti mici, consumati accidental. Ritmul de crestere este rapid in anul I (50-70 cm) si anul II (creste cu cca 25-40 cm).

Incepand cu anul III, cresterea anuala in lungime scade (cca5-8 cm / an) si se accentueaza cresterea in greutate. In anumite conditii, chiar in zona temperata, se inregistreaza cresteri in greutate si pe parcursul iernii.Cresterea speciei Polyodon spathula (Walbaum), numita popular lopatar, este, in Romania, in faza de testare si perfectionarea a tehnologiilor elaborate. Incepand cu anul 1992, lopatarul s-a introdus in Romania din doua surse, in doua institutii de cercetare:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.