Crestinism si globalizare

Trimis la data: 2014-05-15
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 87
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: iuliancosmin
Dimensiune: 189kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dincolo de existenta imediata, in orice timp si in orice istorie, si deopotriva aproape in orice loc al manifestarii sale, fiinta umana a incercat sa-si depaseasca conditionarile, omul a simtit mereu acea chemare launtrica de a raspunde imperativelor legaturii sale cu divinitatea. Chipul lui Dumnezeu a fost prezent in natura umana intotdeauna, iar omul, constient sau nu, a tanjit mereu dupa regasirea acestuia. Asa a fost posibila existenta morala, traita si asumata constient sau inconstient. De-a lungul istoriei, civilizatiile si-au avut propriile sisteme culturale, unele foarte bine organizate, altele mai mult banuite si traite ca o inertie existentiala ancorata in traditie, insa nu a existat popor, neam sau civilizatie care sa nu aiba anumite reguli etice.
Mai mult sau mai putin, aceste etici s-au inscris pe coordonate axiologice aproximativ echivalente, in majoritatea cazurilor. Exceptiile, chiar daca pare greu de crezut, nu fac decat sa confirme aceasta teorie. Unitatea valorilor umane este, dincolo de diferitele accentuari si supralicitari temporale si locale pe anumite valori, un fapt care nu mai necesita argumentare. Daca pana la Intrupare Lui Hristos realizarea valorilor umane in planul imediat al vietii a fost distorsionata in diferitele momente ale istoriei si in multitudinea civilizatiilor, odata cu Intruparea, criteriul unic al existentei si sensul acesteia, din perpectiva crestina este Persoana divino-umana a lui Iisus Hristos.

Dupa acest moment de timp, sensul istoriei a devenit evident, si anume pasirea in Imparatia Lui Dumnezeu. Pana la Hristos oamenii erau chemati la participatie intru Binele absolut mai mult intuit, la o existenta izvorata dintr-o aducere aminte imperfecta a starii paradisiace si care putea sa-i conduca doar pana in pragul Imparatiei, dar fara a constientiza acest lucru (cu exceptia poporului ales caruia i-a fost revelat), insa dupa Intrupare, pasirea in Imparatie este posibila in mod absolut si concret, si accesibila fiecarei persoane in parte. Civilizatia crestina este posibila omului ca persoana, ca neam si ca omenire.

Asumarea voita si libera a acestei existente, construirea unei civilizatii crestine este insa o chestiune care presupune si persoana si neamul si omenirea, si ea se realizeaza la nivelul constiintei, vizand toate sferele de existenta a umanului: sfera personala si cea comunitara: familie, etnie, neam, omenire.
Intr-o perspectiva crestina, asa s-ar putea defini globalizarea. Este, cred, singurul mod posibil de realizare autentica a acesteia. Termenul insusi, acest neologism, "globalizare", in perspectiva crestina nu-si gaseste sensul. Finalitatea este ca "toti sa fie una intru Hristos", si doar in acest sens este acceptabila globalizarea, ca realitate a inceputului de mileniu III.

Se pare insa ca lumea de astazi elimina din propozitia apostolului tocmai cheia de rezolvare a problemei, cuvintele "intru Hristos", inlocuindu-le cu cele trei puncte ale incertitudinii omenesti, "toti sa fie una...", dincolo de care se intrezareste o perspectiva sumbra. Globalizarea, asa cum o prezinta puterile ce conduc lumea, este o consecinta fireasca a dezvoltarii societatii umane si a nevoilor omului de autodepasire si realizare "plenara". Insa din aceasta ecuatie, omenirea elimina termenul cel mai important, Hristos, inlocuindu-l cu omul, ca dumnezeu al ei.

Globalizarea aduce ca argumente o multitudine de aspecte: economice, sociale, umani-tare, de comunicare, de fluidizare a "traficului" ideologic si aplicare unitara a conceptelor si teoriilor in toate planurile concrete de desfasurare a existentei umane, oferind pentru "linistirea" constiintelor mai conservatoare, de asemenea o multitudine de ideologii flexibile si perfect adaptabile pe orice tipologie umana, precum si modele de viata confortabila care sa includa si ideea de Dumnezeu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.