Criminalistica

Trimis la data: 2010-03-19
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.37 / 10
Downloads: 31
Autor: Vargalui Ramona
Dimensiune: 24kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cercetarea, descoperirea si judecarea faptelor de natura penala, in general a faptelor ilicite, necesita ca intreaga activitate judiciara sa se desfasoare pe baze stiintifice, prin folosirea celor mai noi cuceriri ale stiintei si tehnicii, a celor mai noi metode si tactici de efectuare a actelor procedurale.In decursul timpului, inca de la aparitia lui homo sapiens, acesta a desfasurat o activitate de observare si cercetare a mediului inconjurator, absolut necesara pentru a supravietui, a incercat sa descifreze anumite urme a surselor de hrana, de pericol, a dusmanilor etc., ceea ce a constituit o forma primara a ceea ce se va numi mai tarziu - criminalistica.

Cursuri similare:

Pentru prima data notiunea de criminalistica a fost folosita de judecatorul de instructie austriac Hans Gross in lucrarea sa "Manualul judecatorului de instructie" publicata in anul 1893, lucrare prin care investigarea faptelor penale este considerata o stiinta.Anterior acestei date activitatea de cercetare a savarsirii infractiunilor cu ajutorul mijloacelor tehnice era denumita "politie tehnica" sau "politie stiintifica".

Dupa ce in anul 1902 Hans Gross defineste criminalistica drept o "stiinta a starilor de fapt in procesul penal", majoritatea autorilor au adoptat definiri apropiate, mai ample uneori, dar cu preponderenta orientate spre rolul acestei stiinte in cercetarea infractiunilor in faza de urmarire penala: P.F. Ceccaldi "un ansamblu de procedee aplicabile in cercetarea si studiul crimei (in sens larg) pentru a se ajunge la descoperirea ei",

I. Ceterchi, I. Demeter "stiinta despre mijloacele (tehnice si tactice) ce urmaresc descoperirea, strangerea si studierea probelor judiciare utilizate in procesul penal, in scopul stabilirii si descoperirii infractiunilor si a celor vinovati, precum si despre masurile de preintampinare a infractiunilor", I. Mircea "o stiinta care elaboreaza metode tactice si mijloace tehnico-stiintifice de descoperire, cercetare si prevenire a infractiunilor", E. Stancu "o stiinta judiciara, cu caracter autonom si unitar,

Care insumeaza un ansamblu de cunostiinte despre metodele, mijloacele tehnice si procedeele tactice, destinate descoperirii, cercetarii infractiunilor, identificarii persoanelor implicate in savarsirea lor si prevenirii faptelor antisociale" etc.Criminalistica este perceputa in sens larg, comun, marii majoritati a populatiei, ca o metoda de investigare a faptelor antisociale comise prin mijloace dintre cele mai seducatoare, artistice, o lupta intre bine (anchetatorul) si rau (criminalul, hotul, violatorul, etc.) prezentata mai ales in romane si filme politiste, cu suspans, rezolvari aproape incredibile, descoperiri neasteptate bazate pe un element, in principiu, nesemnificativ, pe o perspicacitate a investigatorului iesita din comun.

Este un ideal care, din pacate, in practica este destul de rar intalnit.
Studierea criminalisticii, ca stiinta, de catre viitorii juristi, practicieni ai dreptului ca judecatori, procurori, avocati, politisti etc., este o necesitate; acest studiu trebuie sa conduca la o cunoastere a mijloacelor tehnice de care dispun organele judiciare, a procedeelor tactice care pot fi folosite in ascultarea celor care au comis sau au cunostinta de savarsirea unor fapte penale, in desfasurarea unor activitati de administrare a probelor necesare dovedirii acestor fapte.

Desigur, acest studiu nu poate fi exhaustiv datorita intinderii limitate a programei de predare si seminarizare a acestei discipline in cursul studiilor universitare, insa problematica studiata trebuie sa conduca la cunostinte medii care sa ofere posibilitatea viitoare de a analiza si intelege felul in care s-au efectuat investigatiile, concluziile la care s-a ajuns, probele administrate, pentru a se putea solicita completari a acestora, refacerea, administrarea lor in vederea stabilirii adevarului.

Aprofundarea cunostintelor de criminalistica va trebui facuta de catre cei care lucreaza efectiv in acest domeniu, prin cursuri de specializare pe anumite domenii (cercetarea falsurilor, cercetarea specifica a anumitor genuri de infractiuni - ucideri, trafic de stupefiante, de armament etc., cercetarea, descoperirea si ridicarea anumitor categorii de urme), prin cunoasterea dotarilor tehnice mereu imbunatatite, de ultima promotie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.