Crize si instabilitate in Europa

Trimis la data: 2010-05-10
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Roata Iuliana
Dimensiune: 46kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Transformarile produse in mediul international de securitate in ultimul deceniu, cu precadere in ultima sa perioada, au facut ca toata atentia comunitatii internationale sa se indrepte catre clarificarea unei viziuni care sa contribuie la o consolidare a pacii si securitatii mondiale, deci la reducerea starilor conflictuale de orice natura, implicit, la reducerea, pana la eliminare, acolo unde este posibil, a cauzelor ce le genereaza. Aceasta viziune presupune, in esenta, identificarea la scara globala a vulnerabilitatilor, a posibilelor riscuri si amenintari ce ar putea conduce la aparitia unor surse de instabilitate sau agravarea unora deja existente.

Cursuri similare:

Un element important este insotirea procesului de identificare a acestora de catre analize care sa permita crearea de instrumente necesare realizarii practice a acestei viziuni, astfel incat sa se ob tina o stare de stabilitate solida, la diferite niveluri (global, regional sau national) si sa impiedice, totodata , aparitia unor surse noi. Este de presupus ca acest proces va capata anvergura , atat in dimensiunea sa spatiala, cat si in cea temporala, implicand resurse, strategii multiple si actiuni diversificate, in concordanta cu natura surselor majore de instabilitate.

Astfel, ne vom indrepta aten tia, pentru inceput, asupra surselor de instabilitate existente, dar si posibile, realizand o clasificare a acestora in functie de natura lor, la nivel global, pentru ca apoi sa ne concentram asupra spatiului european.Aceste niveluri reprezinta palierul clasic de desfasurare a competitiei pentru resurse, in special cele energetice, a rivalitatilor etnice si religioase (care, nu de putine ori, genereaza conflicte violente de natura etnica, religioasa sau combinate, etnico-religioase, reusind chiar sa transceada granitele nationale,

prin existenta afinitatilor etnice sau religioase, si sa creeze, astfel, instabilitate in zonele de granita, aparand riscul de extindere a conflictului pe teritoriile mai multor state) sau a descompunerii statelor.Spre deosebire de cele care se manifesta in cadrul palierului clasic, acestea din urma prezinta o caracteristica speciala, data de faptul ca urmarile lor nu sunt limitate la un nivel anume (de exemplu: politic, economic, social s.a.), ele fiind resimtite la toate nivelurile acestui palier,

ceea ce le face sa fie considerate surse majore de instabilitate, cu repercusiuni atat asupra securitatii nationale, cat si a celei regionale si, implicit, globale (atentatele teroriste, de exemplu).Date fiind obiectivele strategiei de securitate a Romaniei, cu accent pe integrarea euro-atlantica, am considerat necesar a ne indrepta atentia asupra principalelor surse de instabilitate in Europa.

Ce ar putea destabiliza Europa in acest moment? Care este originea si natura surselor de instabilitate din Europa? Acestea sunt intrebarile pe care le vom considera punctul de pornire in primul capitol al studiului de fata.O privire atenta asupra situatiei actuale ne dezvaluie ca sursele de instabilitate de natura militara, la nivelul Europei, sunt in momentul actual extrem de reduse, aproape inexistente, nici un stat neavand interesul de a se confrunta cu arma in mana.

Revendicarile teritoriale, desi nu au disparut complet - cazul fostei Federatii Iugoslave - se mai fac auzite, rareori, dinspre grupari cu un puternic caracter extremist- nationalist, ceea ce ne face sa afirmam ca exista un grad ridicat de stabilitate teritoriala. Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Romania sunt cazuri concrete.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.