Cuadripoli electrici

Trimis la data: 2010-04-20
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Oana_P
Dimensiune: 149kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Un cuadripol este o retea electrica care are patru borne de acces cu exteriorul , iar laturile interioare nu prezinta cuplaje magnetice cu exteriorul . In cele ce urmeazase considera numai cuadripoli pasivi , adica aceia care nu contin in interiorul sursei de tensiune electromotoare .In plus se considera parametri tuturor elementelor ca fiind constanti (cuadripoli liniari , pasivi) . Exemple de cuadripoli sunt : transformatoarele electrice ( au doua borne de intrare
-primarul -si doua de iesire - secundarul ) , liniile lungi de transport al energiei electrice etc.
Coeficientii A , B , C si D sunt marimi complexe si se numesc parametrii fundamentali ai cuadripolului . Relatia (18.1) reprezinta forma fundamentala a ecuatiilor cuadripolului . Se poate vedea imediat ca parametri A si D sunt marimi adimensionale , B are marimea unei impendante , iar C are dimensiunea unei admitante .
La o frecventa invarilabila a tensiunii de alimentare , parametri cuadripolului sunt niste constante si din acest motiv ei se numesc constantele cuadripolului . Intre constantele cuadripolului pasiv exista o relatie importanta :

Deoarececele patru constante ale cuadripolului sunt legate prin conditia de reciprocitate (18.2) , rezulta ca numai trei dintre ele sunt independente .
Cuadripolulul poate fi inlocuit deci cu o schema echivalenta care trebuie sa contina numai trei elemente . Sunt posibile doua scheme echivalente : schema in T (fig. 18.3) si schema in II (fig. 18.4)
Sa stabilim legatura intre parametrii schemelor echovalente si constantele cuadripolului .
Pentru schema in T se pot scie relatiile :

S-a in paragraful 18.2 ca un cuadripol este caracterizat prin trei parametri independenti . Cuadripolulul simetric insa este caracterizat numai prin doua constante independente . Cele doua constante caracteristice cuadripolului simetric pot fi luate arbitrar si de exemplu ele pot fi : impendanta caracteristica si constanta de propagare , notiuni care se vor defini mai jos .
Se numeste impendanta caracteristica sau repetata , impendanta care conectata la bornele de iesire se regaseste la bornele de intrare ,,adica exista relatia :
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.