Cultura si civilizatie

Trimis la data: 2010-06-20
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 8.88 / 10
Downloads: 10
Autor: Miruna Costescu
Dimensiune: 2403kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acest tinut cu peste 3000 de ani de istorie, civilizatia egipteana, s-a dezvoltat pe un teritoriu relativ restrans, lasand astfel impresia unei lumi inchise. Cultura si civilizatia egipteana lasa impresia unei omogenitati, a unei uniformitati extraordinare, unde schimbarile petrecute au avut loc in cadrul aceleasi forme. Acest imobilism pare cu atat mai evident cu cat se manifesta intr-un cadru cultural de o durata si o longevitate poate unica in lume.

Cursuri similare:

Ce ne atrage din punct de vedere turistic aici? Egiptul pare un urias magnet pentru intreaga lume. Ceea ce atrage sunt urmele lasate de o civilizatie cu totul si cu totul unica. Urme lasate de aceasta lume se situeaza undeva la inceputul mileniului al IV-lea i.Hr. Aceasta lume atrage atentia prin ceea ce au lasat urma, de modul in care ei au reusit sa se impuna asupra naturii si sa foloseasca o parte din ea.

Ceea ce s-a pastrat pana astazi este ceramica rosie intr-o mare varietate de forme, decorata cu figuri geometrice si scene zilnice. De la ei pastram vazele de faianta. Toate aceste obiecte pot fi admirate in prezent in Muzeul din Cairo, neputandu-se urmari in amanunt spatiul din care acestea provin, timpul trecut peste acestea nemaipastrand urmele acestor civilizatii disparute.

Egiptul atrage prin arta sa unica ce impresioneaza prin demnitate si distinctie. Totul in arta egipteana este dictat de ideea continuarii existentei si dupa moarte. Ideea "lumea de dincolo" va fi cea in functie de care se tine cont si in jurul careia se va organiza aproape intreaga arta egipteana. Arta egipteana nu sta in ideea deprimanta a mortii. Egiptul nu este obsedat de ideea deprimanta a mortii, ci de o intelegere a mortii conceputa ca o continuare fireasca a vietii.

Care sunt obiectivele turistice care atrag cei mai multi turisti in Egipt? Luandu-le cronologic si nu prin numarul de turisti, acestea ar putea fi: mastaba, piramidele, templele, cu elemente de sculptura si pictura.a) Ce este o mastaba? Este cea mai veche forma de arhitectura funerara - o constructie masiva din caramida sau din piatra, ridicata deasupra unui mormant sapat adanc in pamant. Mastabele erau grupate in jurul piramidelor faraonului. O mastaba a unui personaj bogat putea avea mai multe incaperi, ce comunicau intre ele prin coridoare.

b) Piramidele - centrul de atractie al lumii antice egiptene. Ele sunt un tip mai evoluat de monument funerar, aparut in timpul dinastiei a III-a. Primul monument de acest tip a fost construit de vizirul si arhitectul Imhotep pentru regele Dieser, fondator al dinastei a III-a.
Aceste amanunte legate de obiectivele turistice maresc de fiecare data interesul pentru acestea. Plasarea in timp a celui care incearca sa descopere o lume noua, diferita de a lui, il captiveaza, il fascineaza.

Pentru lumea noastra, acea civilazatie disparuta reprezinta o fascinatie. Aceasta captiveaza numai printr-un plus de amanunte, care nu sunt la indemana fiecarui vizitator.Cunostintele matematice ale constructorilor piramidei lui Kaeops s-au detasat prin precizia orientarii astronomice, in raporturi numerice, in date de geometrie aplicata in constructii, care au dus la construirea fantezistei "stiinte piramidologice".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.