Cultura si civilizatie - Grecia

Trimis la data: 2010-04-07
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 48
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 6
Autor: Albert Nistor
Dimensiune: 120kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Atena In mitologia greaca, se spune ca Atena zeita intelepciunii-fiica lui Zeus a dat orasului Atena un maslin - copacul sacru al Greciei - si a oferit atenienilor protectia sa. Incepand cu sec. VII - VIII i.Hr., Atena a devenit o mare forta navala si comerciala, perioada in care grecii si-au extins comertul pana in Sicilia, Egipt si cetatile dacice de la Pontul Euxin.Monumentele Atenei Acropole este o marturie a epocii de aur a Atenei, construita pe cea mai inalta si stancoasa colina, domina Atena si este cel mai faimos simbol al Greciei. Constructia a fost inceputa in anul 490 i.Hr. in cinstea zeitei Atena., dar a fost distruse de persi. Pericle si Fidias au fost cei care au decis reconstructia sa, dar la o scara monumentala.
Parthenonul - Templul are o suprafata de 72.5 X 34 m si este construit din marmura. Auster si maiestuos, are 46 de coloane cu 20 de caneluri si o inaltime de 10,43 m. In exteriorul sanctuarului se aflau celebrele fresce care reprezentau diverse scene ale cortegiului Panthena, ce se celebra in fiecare an in onoarea zeitei Atena.

Initial frescele aveau o lungime de 160 m si o inaltime de 1,05 m.In 1687 Parthenonul a servit ca depozit de praf de pusca pentru armata otomana fiind bombardat de catre venetieni aflati in razboi cu Imperiul Otoman, si grav afectat in urma exploziei care s-a produs in interiorul sau.

In mijlocul Parthenonului se afla statuia zeitei Atena inalta de 12 m. era lucrata in fildes si acoperita cu aur. Statuia era acoperita cu o mantie lunga pana la picioare. Pe piept se gasea un cap de meduza din fildes. Mana dreapta indoita din cot sustinea o colana - semnul victoriei, iar in mana stanga tinea o lance. La picioare se afla un scut si aproape de el un sarpe.

Marea statuie Athena se afla intr-o camera a carei pardoseala era acoperita cu ulei de masline, astfel incat aurul si fildesul se reflectau peste tot. Pe frontonul templului se gaseau fresce care infatisau nasterea zeitei Atena si conflictul pe care aceasta l-a avut cu zeul marii, Poseidon. La nord de Parthenon se afla Erechteionul un altar ridicat in onoarea misteriosului Erechtee cu celebra sa Poarta a Cariatidelor.

Pireu - portul Atenei a fost cel mai mare port antic al Greciei iar in prezent este unul dintre cele mai importante din Marea Mediterana. Pireu este un oras cu viata pitoreasca, diversificata nocturn in cabarete populare, taverne pitoresti la tarmul marii, reprezentatii teatrale si manifestari culturale la nivel inalt. In portul Zea se pot vizita doua muzee mai deosebite: Muzeul Marinei si Muzeul Arheologic.

La Muzeul Arheologic se pot admira patru mari statui din bronz descoperite la Pireu si care pana in 1983 au fost expuse la Muzeul National din Atena. Este vorba despre statuia lui Apollon, statuia zeitei Atena, inalta de 2,35 m si doua statui ale zeitei Artemis. La nord de Atena sunt locuri pitoresti precum Maroussi (12 km) cu o expozitie permanenta de ceramica, Kifissia (14 km), Varimbombi (24 km), Drossia (21 km).

Salonic-Este cel de-al doilea mare oras al Greciei si capitala regiunii Macedonia si a fost fondat de generalul Kassandros in anul 316 i.Hr. si numit astfel dupa numele sotiei sale Thessaloniki, sora lui Alexandru cel Mare. A fost al doilea oras important din Imperiul Bizantin dupa Constantinopol. Este un oras modern, centru universitar, industrial, comercial si turistic. Pozitia sa in golful Salonic, bisericile Bizantine, magazinele multe si elegante, restaurante, taverne, cluburi de noapte, discoteci, fac ca vizitatorii sa fie atrasi de acest oras.

In fiecare an in septembrie se deschide Targul International de la Salonic, urmat de festivalul filmului grec. Luna octombrie este luna Dimitra, cu evenimente artistice si culturale, tinute in onoarea patronului orasului - Sfantul Demetrios - eveniment cunoscut si ca Festivalul Cantecului Grecesc.

Plecand din piata principala Aristotelus, bulevardul este o inlantuire de mari hoteluri si cafenele, care se termina in axa centrala a orasului cu o deschidere spre largul marii. Intorcandu-ne spre sud, de-a lungul tarmului trecem pe langa restaurante si magazine de lux cu vedere spre port si golf. Orasul are locuri de recreere, parcuri si poduri pe inaltimile Horatiatus, Panorama, Ore Okastro, cat si plaje ca Aret, Perea, Agia Triada, Asprovalta, si multe altele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.