Culturi

Trimis la data: 2010-06-14
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina_H
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mediul contine substante inhibitoare pentru alte microorganisme fara ca acestea sa deranjeze dezvoltarea microorganismelor pe care dorim sa le selectam.
Aceste medii sunt folosite la analiza microbiologica a alimentelor, cand din totalul microorganismelor aflate in produs pot fi puse in evidenta anumite grupe.
BLBV este mediul selectiv pentru bacterii coliforme si contine bulion de carne, lactoza, bila, verde briliant. Factorul selectiv este bila la care bacteriile coliforme sunt adaptate, in timp ce alte bacterii care pot sa fermenteze lactoza sunt inhibate.
Cel mai utilizat agent de solidificare este agar - agarul (geloza) - un polizaharid format din agaroza si agaropectina, izolat sau obtinut din alge (genul Gelidium). Din punct de vedere chimic este format din D - galactoza si 3,6 dehidrogalactoza, legate 1,3 sau 1,4. Agarul are proprietati absorbante. Pastrat in apa, nu se solubilizeaza. Prin absorbtia apei isi mareste volumul de 16 - 17 ori. Se topeste la temperaturi mai mari de 100iC in apa si se transforma in gel prin racire la temperatura de 45iC. Pentru solidificarea mediilor se adauga 1,5 - 2 g la 100 ml mediu lichid.

Agarul nu este degradabil din punct de vedere biologic, de aceea este ideal pentru cultivarea microorganismelor. Mediile solidificate cu agar se folosesc pentru cultivarea si numararea microorganismelor deoarece pe medii solidificate celulele formeaza colonii caracteristice distincte. Agarul, in mediu foarte acid (pH iOe 4,5), daca este supus unor temperaturi de sterilizare, isi pierde proprietatile de gel. In concluzie, in cazul mediului cu pH acid intai se face sterilizarea mediului, apoi se adauga solutie acida (acid organic sau anorganic) pentru corectarea pH-ului.

Gelatina, din punct de vedere chimic, este o proteina cu structura asemanatoare colagenului obtinut din piele de porc, cartilagii si oase. In apa rece isi mareste volumul de 3-6 ori si se fluidifica in apa calda usor iar transformarea in gel are loc foarte lent la temperaturi sub 30AsC.
Pentru solidificarea mediului de cultura cu gelatina se adauga 12-15 g la 100 ml. La temperaturi ridicate de sterilizare (mai mari de 110AsC), isi pierde proprietatile de gelifiere. Mediile cu gelatina se sterilizeaza la temperaturi de 100 - 105AsC.

Gelatina poate fi hidrolizata enzimatic de microorganisme care produc proteaze extracelulare. Gelatina se foloseste pentru medii destinate cultivarii drojdiilor, pentru identificarea activitatii proteolitice a microorganismelor.Ceilalti agenti de solidificare au o arie mai restransa de folosire, mai ales pentru mediile sintetice anorganice.
In tehnica microbiologica se folosesc medii gata preparate obtinute de firme autorizate care pot fi livrate in diferite forme (cel mai adesea se prezinta sub forma de praf sau pulbere).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.