Cumpararea si gestiunea resurselor materiale

Trimis la data: 2010-05-30
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 35
Nota: 9.28 / 10
Downloads: 29
Autor: Ioana Giurea
Dimensiune: 60kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Managerii care cumpara materiale pentru consumul intern sau pentru conversie sunt numiti cumparatori industriali (organizationali).Organizatiile vad procurarea ca pe o activitate profesionala ce include toate activitatile implicate in obtinerea materialelor la un cost minim, in transportul lor, in depozitarea lor si miscarea lor spre procesul de productie. Inclusa in aceasta abordare este si analiza economica a ofertei, a cererii si pretului, precum si evaluarea evenimentelor internationale ce afecteaza oferta de materiale.

Cursuri similare:

Cumpararea este una din functiile de baza, comune tuturor tipurilor de afaceri intreprinse. Este o functie de baza, pentru ca nici o afacere nu poate fi pusa in functiune fara ea. Aceasta nu implica faptul ca toate compartimentele de aprovizionare sunt de egala importanta pentru succesul unei firme. Ele nu sunt; importanta lor este dependenta de diferiti factori.

Printre acesti factori sunt: tipul afacerii, scopul urmarit, circumstantele economice si modul in care functioneaza intreprinderea. In unele cazuri, cumpararea poate functiona intr-o maniera superficiala fara sa pun in pericol profitul firmei. Aceste situatii sunt totusi exceptii. Exceptii similare pot fi facute in marketing, finante si alte functii ale afacerilor. Eficienta unei intreprinderi este in stransa corespondenta cu disponibilitatea partilor componente si a materialelor necesare obtinerii produsului finit, in cantitatea potrivita, calitatea potrivita si cu marimea pretului acestora. Esecul in una dintre aceste dimensiuni sporeste costul si descreste pretul, putand chiar dezvolta o criza economica.

In ceea ce priveste importanta cumpararii in afaceri, ea este data cel putin de urmatoarele aspecte: ponderea costului cu materialele in total venituri, impactul cumpararii asupra profitului, efectele cumpararii asupra altor costuri.

1). Ponderea costului cu materialele
In majoritatea firmelor producatoare, costurile cu materialele sunt, in mod rezonabil, cuprinse intre 40-60% din costul total de productie. Insa, in anumite situatii, ponderea costurilor materiale poate fi mult mai mare. In procesarea de baza a unei singure resurse materiale, se formeaza cea mai mare parte din produsul finit, costul de cumparare al resursei materiale reprezentand in general o proportie ridicata din produsul finit (pana la 85%).

Un grad ridicat de mecanizare, care reduce costul cu forta de munca pe unitatea de produs, tinde, de asemenea, sa sporeasca ponderea costului cu materialele in total, desi materialele in sine pot avea un cost unitar relativ scazut. In multe ramuri intensiv consumatoare de forta de munca (in special in acelea care folosesc munca inalt calificata), cumpararile de resurse materiale reprezinta o pondere mai mica in costurile totale.

In unele ramuri producatoare, cu toate cresterile salariilor, proportia cheltuielilor cu materialele in costul total al productiei este, in general, in crestere. Aceasta se datoreaza in parte sporirii mecanizarii si, de asemenea, trendului crescator al specializarii in productie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.